Συσκευές CB: Μάθε τους κανόνες ορθής χρήσης τους !


Αν, λέμε αν, έχεις σκοπό φίλε αναγνώστη να το γυρίσεις στον ραδιοερασσιτεχνισμό επειδή είδες σε ένα αυτοκίνητο ένα τύπο να μιλάει με CB και να λέει κάτι ακαταλαβίστικα του τύπου "SV153V ακούει ο ξένος;" και ενθουσιάστηκες, να ξέρεις πως υπάρχουν κανόνες για την σωστή επικοινωνία με τη χρήση συσκευών CB. 

Η χρήση των συσκευών μπορεί να είναι καθαρά για σκοπούς ραδιοερασσιτεχνισμού αλλά σίγουρα δεν είναι παιχνίδι. Ας δούμε όμως μαζί ποιί είναι οι κανόνες εκείνοι που διέπουν τη σωστή επικοινωνία των χρηστών CB.

Όπως αναφέρει και το  "Ελληνικό Καφενείο" στο CB Radio Channel 21 27.665 USB στη σελίδα του στην ομάδα του στο facebook ...


Kανάλι 01 - 27.965 MHz : Κανάλι Έκτακτης Ανάγκης

Κανάλι 09 - 27.065 ΜΗz : Κανάλι Επείγοντος - Ακρόαση του κέντρου των Συλλόγων CB

Κανάλι 11 - 27.085 ΜΗz : Κανάλι Ακρόασης και Κλήσεων σταθμών CB 

Κανάλι 13 - 27.115 ΜΗz : Κανάλι Φορτηγών / Αυτοκινήτων 

Κανάλι 15 - 27.135 ΜΗz : Κανάλι Οδικής Βοήθειας 

Κανάλι 20 - 27.205 MHz : Κανάλι Δοκιμών σταθμών CB

Κανάλι 23 - 27.255 ΜΗz : Κανάλι Τηλεχειρισμών 

Κανάλι 36 - 27.345 MHz : Κανάλι Σκαφών (Marine) 

Κανάλι 40 - 27.405 ΜΗz : Kανάλι Πυρασφάλειας Δασών - Δασικών εκτάσεων


Η άδεια κατοχής και λειτουργίας συσκευών ασύρματης επικοινωνίας (C.B.) χορηγείται για τη χρησιμοποίηση από τους πολίτες γενικά γι' ασύρματο επικοινωνία μικρής εμβέλειας ερασιτεχνικής αποκλειστικά φύσης, για σκοπούς κοινής ωφέλειας,

Σε καμμιά όμως περίπτωση για Επαγγελματικούς σκοπούς.!!!

Οι ραδιοδίαυλοι C.B. είναι 40 και περιέχονται μέσα στην ζώνη 26.965 - 27.405 MHz. Το κανάλι 23 (27.255 MHz) προορίζεται αποκλειστικά για τηλεχειρισμό και σε αντικατάστασή του χρησιμοποιείται από σταθμούς C.B. το κανάλι 11Α (27.095 MHz). Το κανάλι 40 (27.405 MHz) χρησιμοποιείται από την 1η Μαϊου μέχρι την 30η Οκτωβρίου για επικοινωνίες πυρασφάλειας.

Δεν επιτρέπεται η μετάδοση ειδήσεων, διαφημίσεων, μουσικής ή οποιαδήποτε είδους προπαγάνδα.

Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία ραδιοσταθμών C.B. σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων από όρια αεροδρομίου ή στρατιωτικής εγκατάστασης.

Απαγορεύεται κάθε επικοινωνία που αντίκειται σε εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς ή εξυπηρετεί επαγγελματικές δραστηριότητες.

Απαγορεύεται η παρεμπόδιση της ομαλής ανταπόκρισης άλλων σταθμών.

Απαγορεύεται η σύνδεση ραδιοσταθμού C.B. στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο του Ο.Τ.Ε.

Η παραποίηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του σταθμού συνεπάγεται, εκτός των άλλων κυρώσεων, την ανάκληση της άδειας.

Για την ανανέωση της άδειας υποβάλεται η σχετική αίτηση ένα μήνα πριν την ημερομηνία λήξεως. Εαν ο κάτοχος της άδειας C.B. δεν ανανεώσει την άδειά του πρέπει να σφραγίσει τον σταθμό του μέσα σε 6 (έξι) μήνες από την ημερομηνία λήξεως της άδειας διαφορετικά ο κάτοχος του σταθμού δεν μπορεί να αποκτήσει άδεια για ένα χρόνο και κινείται επίσης εναντίον του η διαδικασία ποινικής δίωξης βάσει των διατάξεων του Ν. 652/77 και 1780/88.

Η άδεια τροποποιείται υποχρεωτικά αν μεταβληθούν τα τεχνικά στοιχεία του σταθμού ή η κατηγορία του σταθμού ή ο τόπος εγκατάστασης του σταθμού ή η διεύθυνση κατοικίας του κατόχου της άδειας.

Σε περίπτωση απώλειας της συσκευής C.B. ο κάτοχος το δηλώνει υποχρεωτικά στην Αστυνομία και στη διεύθυνση Συγκοινωνιών της οικείας Νομαρχίας.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ: Ολοι οι ραδιοσταθμοί C.B. πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στις περιπτώσεις "ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ" άλλων σταθμών για την παροχή άμεσης βοήθειας στους έχοντες την ανάγκη. 

Η κλήση "ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ" γίνεται στο κανάλι 9 (συχν. 27.065 MHz).

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ: Σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης το κανάλι 1 (συχνότητα 26.965 MHz) χρησιμοποιείται αποκλειστικά από υπηρεσίες, φορείς ή αδειούχους σταθμών C.B. που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη έκτακτη κατάσταση (πλημμύρες, σεισμοί, πυρκαγιές κ.λ.π.). Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις ο κάτοχος ραδιοσταθμού C.B. επιτρέπει την χρήση του σταθμού του από κρατικά όργανα η διεξάγει σχετικές ανταποκρίσεις με τον σταθμό του μετά από εντολή κρατικού οργάνου.

ΕΛΕΓΧΟΣ: Ο κάτοχος άδειας ραδιοσταθμού C.B. είναι υποχρεωμένος να έχει την άδεια πλησίον του σταθμού του (στον τόπο εγκατάστασης αν πρόκειται για σταθερό σταθμό, στο όχημα αν πρόκειται για κινητό σταθμό και μαζί του αν πρόκειται για φορητό σταθμό). Την άδεια πρέπει να την επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, στα αρμόδια αστυνομικά όργανα, τους υπαλλήλους του Υπουργείου Μεταφορών και επικοινωνιών που ασκούν έλεγχο, καθώς επίσης να διευκολύνει με κάθε τρόπο τη διαδικασία ελέγχου των συσκευών του.


Νεότερη Παλαιότερη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: proagelos@gmail.com

Άδεια Creative Commons
Στο PROAGELOS.GR Infotainment Online χορηγείται άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές