Infotainment Weekly Review 11-17/9/2017



Για όλους εσάς που δεν ακούσατε την πρώτη μας παρουσία ως proagelos.eu στο ParthenonRadio.com με το Infotainment Weekly Review για την εβδομάδα 11-17/9/2017, διαβάστε τη θεματολογία της εβδομαδιαίας ανασκόπησής μας:

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Αίγυπτος: Στο φως φαραωνικός τάφος του 1000 π.Χ.

Σε εξαιρετικά διατηρημένη κατάσταση

Τη σημαντική ανακάλυψη του πολύ καλά διατηρημένου φαραωνικού τάφου του χρυσοχόου Amenemhat της 18ης Δυναστείας, που χρονολογείται από το 1000 π.Χ., καθώς και του οικογενειακού τάφου του, παρουσίασε στη Δυτική Όχθη του Λούξορ ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Khaled el-Anany, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στο Κάιρο, Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, και του Κύπριου ομολόγου του, Χάρη Μορίτση, καθώς και εκπροσώπων των πρεσβειών της Κίνας και της Ελβετίας και του κυβερνήτη της περιφέρειας, Mohamed Badr.

Η ανασκαφή, που οδήγησε σε αυτήν τη σημαντική ανακάλυψη, πραγματοποιήθηκε από την αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή του Mostafa Waziri.

Η σημασία του τάφου έγκειται, κυρίως, στο γεγονός ότι ανακαλύφθηκε σε εξαιρετικά διατηρημένη κατάσταση.

Στο εσωτερικό του ταφικού συμπλέγματος, σε βάθος επτά μέτρων, ένα άγαλμα εικονίζει τον χρυσοχόο Amenemhat σε μία ψηλή καρέκλα, δίπλα από τη γυναίκα του που φοράει μακρύ φόρεμα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Al-Ahram». Στα πόδια τους, βρίσκεται ένας από τους γιους τους.

Στον ίδιο χώρο, βρέθηκαν, επίσης, μούμιες σε καλή κατάσταση, που χρονολογούνται από τον 10ο και 11ο αιώνα π.Χ.. Μέσα στον τάφο, οι τοιχογραφίες, τα κτερίσματα και τα πήλινα αγγεία έχουν διατηρήσει τα χρώματά τους. Η παρουσίαση της ανακάλυψης έγινε παρουσία πολλών αιγυπτιακών και ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης. 

...

Στο φως ένας από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς λαξευτούς τάφους

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη κοντά στον Ορχομενό Βοιωτίας


Ένας από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς λαξευτούς τάφους που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ήρθε στο φως στο Προσήλιο του δήμου Λεβαδέων, κοντά στον Ορχομενό, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του πενταετούς προγράμματος συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και της Βρετανικής Σχολής Αθηνών/Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Η κατασκευή είναι μνημειώδης και μαρτυρεί την ιδιαίτερη φροντίδα που καταβλήθηκε για τη δημιουργία της. Στον νεκρικό θάλαμο οδηγεί λαξευτός δρόμος, μήκους 20 μ., ο οποίος απολήγει σε εντυπωσιακή αίθουσα επιφάνειας 42 τ.μ. Τις τέσσερις πλευρές της αίθουσας περιτρέχει λαξευτό θρανίο (πεζούλι) καλυμμένο με πηλοκονίαμα. Το αρχικό ύψος της οροφής, η οποία είχε σχήμα δίρριχτης στέγης, υπολογίζεται στα 3.5 μ. Ωστόσο, η αρχική στέγη άρχισε να καταρρέει ήδη από την αρχαιότητα, ίσως μάλιστα ακόμη και στη μυκηναϊκή εποχή, δίνοντας στο εσωτερικό του θαλάμου σπηλαιώδη όψη, συνολικού ύψους 6.5 μ.

Η κατάρρευση της οροφής διατάραξε σε κάποιο βαθμό τη θέση του νεκρού και των αντικειμένων του, παράλληλα όμως κάλυψε και προστάτεψε το ταφικό στρώμα από μεταγενέστερες επεμβάσεις. Στο δάπεδο του θαλάμου βρέθηκε ένας άνδρας, 40-50 χρονών, τον οποίο συνόδευαν προσεκτικά επιλεγμένα αντικείμενα. Εντοπίστηκαν πάνω από δέκα επικασσιτερωμένα αγγεία, ζεύγος στομίδων (τμήματα από χαλινάρια αλόγων), εξαρτήματα τόξου, βέλη, περόνες, κοσμήματα από διάφορα υλικά, κτένια, ένας σφραγιδόλιθος και ένα σφραγιστικό δαχτυλίδι.

Η κατασκευή του τάφου χρονολογείται περίπου στα μέσα του 14ου αι. π.Χ. και η αξία του έγκειται στο ότι απέδωσε ένα από τα καλύτερα μέχρι σήμερα τεκμηριωμένα ταφικά σύνολα της ανακτορικής περιόδου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεμονωμένες ταφές με σημαντικά ευρήματα σώζονται εξαιρετικά σπάνια σε μνημειακούς μυκηναϊκούς θαλαμωτούς τάφους, καθώς αυτοί χρησιμοποιούνται συνήθως για πολλαπλές ταφές και για πολλές γενιές, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται ή να υφαρπάζονται τα κτερίσματά τους. Συνεπώς, το σημαντικό στην περίπτωση του τάφου του Προσηλίου είναι ότι όλα τα αντικείμενα που βρέθηκαν συσχετίζονται με τον μοναδικό νεκρό που ενταφιάστηκε εκεί.

Η ανασκαφική ομάδα εικάζει πως ο τάφος σχετίζεται με το ανακτορικό κέντρο του μυκηναϊκού Ορχομενού, ο οποίος απέχει περίπου 3,5 χλμ και ήταν το σημαντικότερο κέντρο της βόρειας Βοιωτίας τον 14ο - 13ο αι. π.Χ. Ορατά τεκμήρια της δύναμης του Ορχομενού αποτελούν ακόμη και σήμερα ο θολωτός τάφος «του Μινύου», ο οποίος είναι συγκρίσιμος σε μέγεθος με τον τάφο «του Ατρέως» στις Μυκήνες, αλλά και τα μνημειώδη αποστραγγιστικά έργα της Κωπαΐδας που κατασκευάστηκαν και λειτουργούσαν υπό την επίβλεψή του την εποχή της ακμής του. Συνεπώς, ο νεκρός του Προσηλίου φαίνεται ότι ανήκε στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα της τοπικής μυκηναϊκής εξουσίας. Η σημαντική κοινωνική του θέση του εξασφάλισε μετά θάνατον μία εντυπωσιακή αιώνια κατοικία, την οποία όμως θαύμασαν μόνο κατά τη μεγαλόπρεπη ταφή του, πριν καλυφθεί για πάντα με χώμα, μαζί με τα τεκμήρια της εξουσίας του.

ο ανασκαφικό πρόγραμμα του Προσηλίου διεξήχθη κατόπιν άδειας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τη διεύθυνση της ανασκαφής και του διεπιστημονικού πενταετούς προγράμματος στο Προσήλιο ασκούν η δρ. Αλεξάνδρα Χαραμή, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και ο δρ. Γιάννης Γαλανάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge. Τους υπεύθυνους πλαισιώνουν -από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας- η αρχαιολόγος Κ. Καλλιγά, ενώ η ομάδα της Βρετανικής Σχολής συμπληρώνεται από τον γεωαρχαιολόγο Π. Καρκάνα, διευθυντή του εργαστηρίου Wiener της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και την Ιω. Μουτάφη, υπεύθυνη της οστεοαρχαιολογικής μελέτης.


«Between the Seas»: Το Φεστιβάλ Μεσογειακών Τεχνών για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το Φεστιβάλ Μεσογειακών Τεχνών «Between the Seas», έπειτα από μία επιτυχημένη πορεία πέντε ετών στη Νέα Υόρκη, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Baumstrasse/Δρόμος Με Δέντρα.

Με καλλιτεχνική διευθύντρια την Ακτίνα Σταθάκη, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 11 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, στο Baumstrasse (Σερβίων 8 - Βοτανικός), και θα περιλαμβάνει παραστάσεις σύγχρονου θεάτρου και χορού, αναγνώσεις θεατρικών κειμένων και εργαστήρια με καλλιτεχνικές συμμετοχές από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ισπανία, την Ιταλία, το Κόσοβο, τον Λίβανο και τη Νότια Αφρική.

Στα πέντε χρόνια παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, το Φεστιβάλ «Between the Seas» αποτέλεσε μια μοναδική πλατφόρμα διαλόγου, ανταλλαγής και συνεργασίας για τους ανεξάρτητους καλλιτέχνες της Μεσογείου και της Μεσογειακής διασποράς και δημιούργησε μια γέφυρα μεταξύ Μεσογείου και Βορείου Αμερικής. Τώρα, με την μεταφορά του στην Ελλάδα και στον φυσικό Μεσογειακό του χώρο, φιλοδοξεί να συνεχίσει να αποτελεί πόλο έλξης και πειραματισμού των ανεξάρτητων καλλιτεχνών εντός και εκτός Μεσογείου και πεδίο διαλόγου και προβληματισμού για τη Μεσογειακή ταυτότητα.

Πριν από την επίσημη έναρξη, από τις 4 έως τις 9 Σεπτεμβρίου, το «Between the Seas» οργάνωσε καλλιτεχνικό εργαστήριο με προγραμματισμένη διαμονή (Residency) και προσκεκλημένους τη χορογράφο/χορεύτρια Paula Quintana από τις Κανάριες Νήσους και τον τζαζ κιθαρίστα Andreas Arnold από τη Νέα Υόρκη. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στον δήμο Μονεμβασίας, σε συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα του δήμου και τον πολιτιστικό χώρο ΚΥΜΟΘΟΗ. Το residency κατέληξε σε ανοιχτή για το κοινό παράσταση, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στο Κάστρο Μονεμβασίας.


Εξέδιδαν γυναίκες σε νυχτερινό μαγαζί στη Ζάκυνθο

Για μαστροπεία και διευκόλυνση ακολασίας άλλων μέσα σε κέντρο διασκέδασης κατηγορούνται δύο άνδρες, 53 και 55 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν στον Λαγανά Ζακύνθου.

Ο 53χρονος είναι υπεύθυνος λειτουργίας και ο 55χρονος υπεύθυνος της υποδοχής του καταστήματος. Συγκατηγορούμενος των δύο συλληφθέντων είναι και ένας 50χρονος.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της αστυνομίας, στο συγκεκριμένο κέντρο εκδίδονταν επ' αμοιβή γυναίκες. Παράλληλα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 6.345 ευρώ, μπλοκ ιδιόχειρων σημειώσεων σχετικών με τον προγραμματισμό ερωτικών ραντεβού, καθώς και μικροποσότητα κοκαΐνης.

Επίσης, συντάχθηκαν εκθέσεις Αρχής σε βάρος τριών ατόμων, ενός Έλληνα και δύο αλλοδαπών γυναικών, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εκδιδόμενων προσώπων, καθώς και για στέρηση άδειας εργασίας.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου.


ΤΡΙΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ατομικό «μαύρο κουτί» για στρατιώτες

Ο Αυστραλός υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας, Κρίστοφερ Πάιν, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και δύο εταιρειών με σκοπό την ανάπτυξη ενός ατομικού «μαύρου κουτιού» για στρατιώτες- στο πρότυπο των συσκευών στα αεροπλάνα που καταγράφουν τις λειτουργίες τους (flight recorders- καταγραφείς πτήσης).

Οι δύο εταιρείες θα λάβουν χρηματοδότηση 700.000 δολαρίων από το Next Generation Technologies Fund για την ανάπτυξη της συσκευής. Όπως ανέφερε ο Πάιν σχετικά με το «μαύρο κουτί» (ο όρος που χρησιμοποιείται σε σχετική ανακοίνωση του αυστραλιανού υπουργείου Άμυνας είναι «Flight Recorder», ακριβώς όπως και οι συσκευές στα αεροπλάνα) θα πρόκειται για ένα σύστημα που φοριέται από τον στρατιώτη, με σκοπό την καταγραφή σημαντικών δεδομένων στο πεδίο της μάχης, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί ως πομπός εκτάκτου ανάγκης, αποσκοπώντας στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για να φτάσει βοήθεια σε στρατιώτες που έχουν χτυπηθεί.

«Οι δείκτες επιβίωσης των απωλειών στο πεδίο της μάχης συνδέονται στενά με τους χρόνους ανταπόκρισης, και το μαύρο κουτί θα επιτρέπει τον ταχύ εντοπισμό και παροχή βοήθειας» είπε σχετικά ο Πάιν- προσθέτοντας πως «επιπλέον στη λειτουργία ως πομπού θέσης, τα δεδομένα που καταγράφονται από το Flight Recorder θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των επιδόσεων του εξοπλισμού και των προστατευτικών μέσων των στρατιωτών».

Οι δύο εταιρείες που εμπλέκονται είναι η Myriota, startup του χώρου των τηλεπικοινωνιών, και η εταιρεία wearable τεχνολογίας ImeasureU. Επίσης, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του αυστραλιανού υπουργείου Άμυνας, όταν η συσκευή αυτή αναπτυχθεί πλήρως, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, της αστυνομίας κ.α.


Ρούχα που μεγαλώνουν… μαζί με το μωρό


Λύση στον «πονοκέφαλο» που προκαλούν στους γονείς τα ρούχα των μωρών, τα οποία -λόγω της γρήγορης ανάπτυξής τους- δεν φοριούνται παρά μόνο για μερικούς μήνες, έρχεται να δώσει ένας Βρετανός σχεδιαστής.

Ο 24χρονος Ράιαν Γιάσιν δημιούργησε ρούχα από ειδικό ύφασμα, τα οποία -όπως διατείνεται- μπορεί να φοράει ένα μωρό από έξι μηνών μέχρι τριών χρονών.

Κατά τον ίδιο, ο οποίος είναι απόφοιτος μηχανικός, η δομή του υφάσματος που χρησιμοποιείται είναι τέτοια, ώστε να επιτρέπει στα ρούχα να μεγαλώνουν μαζί με το παιδί.

Ο Γιασίν βραβεύτηκε για την εφεύρεσή του με το ετήσιο βραβείο Καινοτομίας Τζέιμς Ντάισον που απονέμεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει καλές πιθανότητες και για ακόμα ένα βραβείο, αυτή τη φορά διεθνές.

Σε δηλώσεις του αποκάλυψε ότι εμπνεύστηκε την ιδέα από την αδερφή του που έκανε ένα αγοράκι.


Υπάλληλος πρακτορείου ΟΠΑΠ σκηνοθέτησε ληστεία σε βάρος του


Υπάλληλος σε πρακτορείο ΟΠΑΠ σκηνοθέτησε ληστεία σε βάρος του για να δικαιολογήσει χρήματα που είχε χάσει παίζοντας τυχερό παιχνίδι.

Πρόκειται για 25χρονο Βούλγαρο, που εργαζόταν σε πρακτορείο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης και κατήγγειλε ψευδώς ότι έπεσε θύμα ένοπλης ληστείας από άγνωστο, ο οποίος απέσπασε από το ταμείο 2.910 ευρώ. 

Κατά την αστυνομική έρευνα, φέρεται να υπέπεσε σε αντιφάσεις και τελικά ομολόγησε ότι επρόκειτο για ψευδή καταγγελία, ενέργεια στην οποία προέβη ο ίδιος για να δικαιολογήσει χρέος ύψους 5.500 ευρώ από τη συμμετοχή του σε τυχερό παιχνίδι.

Ο νεαρός αλλοδαπός συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για υπεξαίρεση, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και άσκοπη κινητοποίηση Αρχής, ενώ οδηγείται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


Ζευγάρι Ιταλών και ο 11χρονος γιος τους σκοτώθηκαν πέφτοντας σε κρατήρα ηφαιστείου


Ένα ζευγάρι Ιταλών και ο 11χρονος γιος τους σκοτώθηκαν όταν το έδαφος υποχώρησε, ενώ επισκέπτονταν τον κρατήρα ενεργού ηφαιστείου κοντά στη Νάπολη, δημοφιλή τουριστική περιοχή.

Πυροσβέστες ανέσυραν τα άψυχα σώματα των τριών ανθρώπων από την τρύπα που άνοιξε και δεν είχε μεγάλο βάθος, σε τμήμα του κρατήρα του ηφαιστείου Σολφατάρα, ο οποίος περιβάλλεται από ξύλινη περίφραξη προκειμένου να μην προσεγγίζουν οι τουρίστες.

Θύματα ήταν ένας 45χρονος άνδρας, μια 42χρονη γυναίκα και ο γιος τους. Ο μικρότερος γιος του ζευγαριού, ηλικίας 7 ετών, δεν έπεσε στην τρύπα και δεν έχει τραυματιστεί, βρίσκεται ωστόσο σε κατάσταση σοκ, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Ιταλίας Λούκα Κάρι.

«Είτε σημειώθηκε μια μικρή έκρηξη είτε το έδαφος απλά κατέρρευσε εξαιτίας τους βάρους τους και έπεσαν στο κενό», είπε ο κ. Κάρι. Το δυστύχημα «συνέβη σε περιοχή που δεν ήταν περιφραγμένη».

Όπως, όμως, μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το αγοράκι παραβίασε πρώτο την περίφραξη και έπεσε μέσα στον κρατήρα. Ο πατέρας και κατόπιν η μητέρα προσπάθησαν να το βοηθήσουν.

Πυροσβέστες οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο ανέφεραν ότι τα τρία θύματα, που είχαν πάει για διακοπές στην περιοχή από τη βόρεια Ιταλία, πέθαναν, όπως όλα δείχνουν, από ασφυξία, πιθανόν εξαιτίας των θερμών αερίων που ανέβλυζαν από το έδαφος. Η νεκροψία - νεκροτομή θα επιβεβαιώσει τα ακριβή αίτια του θανάτου τους.


Διαρροή πετρελαιοειδών από το Blue Star Patmos κατά την ανέλκυση σε πλωτή δεξαμενή


Διαρροή πετρελαιοειδών από τις δεξαμενές του πλοίου Blue Star Patmos, λόγω υφιστάμενου ρήγματος, σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας κατά τη διαδικασία ανέλκυσής του εντός της μεγάλης πλωτής δεξαμενής του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, από το συμβάν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση περίπου 350 τετραγωνικών μέτρων περιμετρικά της δεξαμενής, που είναι ήδη εγκλωβισμένη με ποντισμένο πλωτό φράγμα, ενώ παρατηρήθηκαν διάσπαρτες κηλίδες πετρελαιοειδών μικρής έκτασης γύρω από προσδεδεμένα πλοία.

Οι εργασίες απορρύπανσης και περισυλλογής των πετρελαιοειδών έχουν αναληφθεί από ιδιωτική εταιρεία στην περιοχή, όπου βρίσκεται αντιρρυπαντικό σκάφος και βυτιοφόρο όχημα.

Υπενθυμίζεται ότι τo Blue Star Patmos είχε προσαράξει σε ξέρα στις 30 Αυγούστου κατά την είσοδό του στο λιμάνι της Ίου και αποκολλήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου με τη συνδρομή δύο ρυμουλκών, τα οποία το μετέφεραν για δεξαμενισμό στο Πέραμα.


Ο Απόλλωνας Σμύρνης έδιωξε παίκτη της Κ20 για αντεθνικό σύνθημα


Το αντεθνικό σύνθημα που χρησιμοποίησε ποδοσφαιριστής της ομάδας Κ20 του Απόλλωνα Σμύρνης στα social media, μετά τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ στη Ριζούπολη, κόστισε τη θέση του στο σύλλογο. 

«Η ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης σέβεται την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον φίλαθλο κόσμο της και καυτηριάζει την απαράδεκτη συμπεριφορά νεαρού ποδοσφαιριστή της ομάδας Κ-20, η οποία δεν συνάδει με το ύφος και το ήθος που πρεσβεύει η ομάδα μας. Η ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης δηλώνει ότι οποιαδήποτε μέλος της οικογένειας του Απόλλωνα υποπίπτει σε συμπεριφορές που προσβάλουν τον Απόλλωνα Σμύρνης αποτελεί παρελθόν για την ομάδα», ενημέρωσε η ομάδα της Ριζούπολης.


ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017


Πρωτοποριακό drone για παραδόσεις δεμάτων: Προστατευτικό κλουβί, δυνατότητα να διπλώνεται

Τη δυνατότητα να παραδίδει δέματα μέχρι και 500 γραμμαρίων έχει ένα νέο drone το οποίο αναπτύχθηκε από ερευνητές του EPFL- και παρουσιάζει και άλλα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά.

Όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του, δεν πρόκειται ποτέ να κολλήσει στην κίνηση, όπως θα μπορούσε να συμβεί με έναν κανονικό κούριερ, είναι προγραμματισμένο να αποφεύγει τα εμπόδια και μπορεί να φτάσει σε προορισμούς που βρίσκονται σε ανώμαλο έδαφος. Παράλληλα, το προστατευτικό του κλουβί και η δυνατότητά του να διπλώνεται σημαίνει πως μπορεί να μεταφέρεται σε σακίδιο και να χρησιμοποιείται με ασφάλεια.

Το drone αυτό σχεδιάστηκε στο Laboratory of Intelligent Systems του EPFL, με χρηματοδότηση του NCCR Robotics. Η κεντρική ιδέα πίσω από τον σχεδιασμό του είναι πως στην ουσία τυλίγεται γύρω από το φορτίο πριν την πτήση, όπως ένα πακέτο ταχυδρομείου. Το αναδιπλούμενο κλουβί από ίνες άνθρακα προστατεύει το σκάφος και το φορτίο σε περίπτωση σύγκρουσης ή πτώσης. Επίσης, ο χρήστης μπορεί να το πιάσει στον αέρα ενώ βρίσκεται εν πτήσει, χωρίς να φοβάται μην τραυματιστεί από τους έλικές του, που βρίσκονται εντός της δομής και διαθέτουν σύστημα ασφαλείας ώστε να σταματούν όταν το κλουβί ανοίγει.

Ο σχεδιασμός τύπου «οριγκάμι» σημαίνει ότι μπορεί να διπλώνεται και να ξεδιπλώνεται με μια κίνηση. Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του, γίνεται επίπεδο μέσα σε δευτερόλεπτα, μειώνοντας το μέγεθός του κατά 92%, έτσι ώστε να μπορεί να μπει με ευκολία μέσα σε ένα σακίδιο.

Όσον αφορά στις πτητικές του ικανότητες, είναι ένα multicopter με τέσσερις έλικες, που μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα, κάτι που αυξάνει το επίπεδο ακριβείας του. Επίσης, μπορεί να μεταφέρει πακέτα βάρους μέχρι 500 γραμμαρίων σε απόσταση 2 χλμ. Η πτήση γίνεται μέσω ειδικά σχεδιασμένου λογισμικού αυτόνομης πτήσης, που επιτρέπει τον προγραμματισμό της παράδοσης, δημιουργώντας ένα σχέδιο πτήσης που διασφαλίζει την αποφυγή εμποδίων όπως δέντρα και κτήρια. Ακόμη, ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του σε πραγματικό χρόνο σε tablet ή smartphone- ενώ, όταν το πακέτο παραδοθεί, το αεροσκάφος επιστρέφει μόνο του.

Η συσκευή διαθέτει επίσης ένα σύστημα προστασίας απέναντι σε χάκερ που θα επιχειρούσαν να πάρουν τον έλεγχό του.

Όπως σημειώνει ο Πρζέμισλαβ Κορνατόφσκι, που ανέπτυξε το drone, στόχος τώρα είναι η αύξηση των δυνατοτήτων μεταφοράς φορτίου και η ενίσχυση της αυτονομίας του. Επίσης, το σκάφος θα διαθέτει αλεξίπτωτο για αυξημένη ασφάλεια σε περίπτωση που υποστεί βλάβη.


Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Ανακάλυψη ομαδικών τάφων, πιθανότατα Βόσνιων Μουσουλμάνων

Από τον πόλεμο του 1992-95

Τα λείψανα περίπου 20 θυμάτων του πολέμου του 1992-95, πιθανότατα Βόσνιων Μουσουλμάνων, ανασύρθηκαν από δύο ομαδικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου για τους αγνοούμενους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ο ένας από τους δύο τάφους βρέθηκε στην ορεινή περιοχή Κοριτσάνσκε Στιγένε, στο όρος Βλάσιτς, εκεί όπου, τον Αύγουστο του 1992, εκτελέστηκαν, από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις τουλάχιστον 200 άνδρες άμαχοι, Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και Κροατοβόσνιοι, οι οποίοι είχαν απελαθεί από την περιοχή του Πρίγεντορ στα βορειοδυτικά.

Πρόκειται για ένα από τα πιο φρικτά επεισόδια της διακοινοτικής σύγκρουσης στη Βοσνία (1992-95) που είχε συνολικά 100.000 θύματα.

Μετά το τέλος της σύγκρουσης, 31.500 άνθρωποι παρέμεναν αγνοούμενοι. Από τότε, τα λείψανα περίπου 25.000 θυμάτων έχουν εκταφεί από εκατοντάδες ομαδικούς τάφους. Όμως οι συγγενείς περίπου 6.500 θυμάτων εξακολουθούν να αναζητούν λείψανα των αγαπημένων τους προσώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία του βοσνιακού Ινστιτούτου για τους αγνοούμενους. Τα τελευταία χρόνια ελάχιστοι ομαδικοί τάφοι έχουν ανακαλυφθεί.

«Από την έναρξη της εκταφής στο Κοριτσάνσκε Στιγένε, στις 7 Σεπτεβρίου, περίπου 30 ανθρώπινες σοροί και ανθρώπινα οστά έχουν εκταφεί. Πρόκειται κυρίως για σκελετούς που δεν είναι πλήρεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λέιλα Σένγκιτς, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου, η οποία διευκρίνισε ότι «δεν αντιστοιχούν αναγκαστικά σε ίσο αριθμό προσώπων». Θα ταυτοποιηθούν με τεστ DNA.

Κατά τις πέντε προηγούμενες εκταφές στην περιοχή αυτή, που διενεργήθηκαν από το 2003 έως το 2013, βρέθηκαν τα λείψανα 117 θυμάτων, ενώ αναζητούνται ακόμη εκείνα 98 θυμάτων, σύμφωνα με τη Σένγκιτς.

«Ο δεύτερος ομαδικός τάφος βρέθηκε στην περιοχή Βλασένιτσα. Οι εργασίες εκταφής άρχισαν την Τρίτη και έως τώρα έχουν ανακαλυφθεί οι πλήρεις σκελετοί 10 προσώπων. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για Βόσνιους Μουσουλμάνους που σκοτώθηκαν το 1992», ανέφερε η Λέιλα Σένγκιτς.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις των θυμάτων, 2.600 Βόσνιοι Μουσουλμάνοι της Βλασένιτσα σκοτώθηκαν στη διάρκεια της σύγκρουσης, από τους οποίους περίπου 1.600 στην ίδια την πόλη και στα περίχωρά της, στην αρχή του πολέμου και 1.000 κατά τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, όπου είχαν καταφύγει στην αρχή της σύγκρουσης.

Περίπου 8.000 Βόσνιοι Μουσουλμάνοι άνδρες και έφηβοι σκοτώθηκαν κατά τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα την οποία διέπραξαν οι Σερβοβόσνιοι τον Ιούλιο του 1995, ένα έγκλημα που έχει χαρακτηριστεί γενοκτονία από τη διεθνή Δικαιοσύνη. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.


Φλόριντα: Νεκροί πέντε ηλικιωμένοι σε γηροκομείο λόγω της διακοπής ρεύματος


Πέντε ηλικιωμένοι πέθαναν σε οίκο ευγηρίας στη Φλόριντα, ο οποίος δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα από την περιοχή, μετέδωσε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Τρεις ένοικοι του οίκου ευγηρίας, ο οποίος βρίσκεται στο βόρειο Μαϊάμι στο Χόλυγουντ, απεβίωσαν επιτόπου και άλλοι δύο πέθαναν στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν μετά την εκκένωση των εγκαταστάσεων, δήλωσε η Μπάρμπαρα Σάριεφ, δήμαρχος της κομητείας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο WSVN TV.

Συνολικά, 120 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν «εξαιτίας της έντονης ζέστης και της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, διευκρίνισε το WSVN.

Εφόσον οι αρχές συνδέσουν άμεσα αυτούς τους θανάτους με τον κυκλώνα, ο επίσημος απολογισμός θα ανέλθει σε 17 νεκρούς στη Φλόριντα.


Τουρκία: Αντικατάσταση του Πένθιμου Εμβατηρίου του Σοπέν με οθωμανικό μουσικό θέμα στις κηδείες


Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας έδωσε εντολή να μην παίζεται πλέον το «Πένθιμο Εμβατήριο» του Φρεντερίκ Σοπέν στις κηδείες, αλλά το έργο «Τεκμπίρ» του Οθωμανού συνθέτη Ιρίτ, που αποτελείται από προσευχές που λέγονται για τους νεκρούς. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Hürriyet, την οποία επικαλείται το πρακτορείο TASS, η σχετική εγκύκλιος έχει αποσταλεί σε όλες τις διοικήσεις των επαρχιών της χώρας

Η εφαρμογή των κανονισμών της νέας εγκυκλίου αφορά και τις κηδείες των στρατιωτικών και των υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών. «Η τελετή της κηδείας για τους μάρτυρες (έτσι συνήθως αποκαλούν τους Τούρκους στρατιώτες που σκοτώνονται) θα γίνεται υπό τους ήχους του ‘Τεκμπίρ' του Ιτρί που ανταποκρίνεται στην ηθική των μαρτύρων και την καρδιά του έθνους μας», αναφέρεται στην σχετική εγκύκλιο, η οποία αφορά επίσης και τους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, δεν θα παίζονται από τα πνευστά οι πένθιμες μελωδίες, που ακούγονται συνήθως κατά της διάρκεια της τελετής, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει με δική του ανακοίνωση, ότι οι κηδείες θα γίνονται μέσα σε απόλυτη σιωπή, με εξαίρεση ένα σύντομο τμήμα τους κατά το οποίο θα ακούγεται το ‘Τεκμπίρ'».

Η συζήτηση για την αντικατάσταση του Πένθιμου Εμβατηρίου του Σοπέν ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 στην επαρχία Χακιαρί, μετά την κηδεία ενός στρατιώτη που είχε σκοτωθεί σε συμπλοκή με «εξτρεμιστές», όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS . Οι συμπολεμιστές του, μετέφεραν το φέρετρο υπό τους ήχους του Σοπέν, όπως συνηθίζεται στις κηδείες. Ωστόσο οι στρατιωτικοί άρχισαν να φωνάζουν δυνατά κατά την διάρκεια της κηδείας την φράση «Αλλάx Άμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος!»), επιδιώκοντας κατά τον τρόπο αυτό να σιωπήσει η ορχήστρα, μέχρι που τα κατάφεραν. Τα μέλη της ορχήστρας σταμάτησαν να παίζουν το πένθιμο εμβατήριο του Σοπέν και η τελετή της κηδείας συνεχίστηκε υπό τους ήχους των μουσουλμανικών προσευχών.


ΠΕΜΠΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Μαλαισία: Τουλάχιστον 25 νεκροί από φωτιά σε ιεροδιδασκαλείο

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα μαθητές, έχασαν τη ζωή τους νωρίς το πρωί, όταν φωτιά ξέσπασε σε ιεροδιδασκαλείο στην Κουάλα Λουμπούρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας της πρωτεύουσας της Μαλαισίας η φωτιά στο ιεροδιδασκαλείο Ταχφίζ Νταρούλ Κουράν Ιτιφακίγια εκδηλώθηκε περίπου στις 05:40 (00:40 ώρα Ελλάδας).

Η φωτιά ξέσπασε σε κοιτώνα στον τελευταίο όροφο του τριώροφου σχολικού κτηρίου. Δύο εκπαιδευτικοί και 23 μαθητές έχασαν τη ζωή τους, επτά διακομίστηκαν σε κοντινό νοσοκομείο και 11 διασώθηκαν.

«Είναι μια από τις χειρότερες τραγωδίες στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια. Ερευνούμε τα αίτια της φωτιάς», δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής της Κουάλα Λουμπούρ.


Ινδία: Τουλάχιστον 20 οι νεκροί από βύθιση υπερφορτωμένου πλοιαρίου


Τουλάχιστον 20 άνθρωποι πνίγηκαν και 10 αγνοούνται έπειτα από τη βύθιση ενός υπερφορτωμένου πλοιαρίου στον ποταμό Γιαμούνα της βόρειας Ινδίας.

Το πλοιάριο μετέφερε 40 αγρότες οι οποίοι θα πήγαιναν στα χωράφια τους, ενώ χωρούσε μόλις 25.

Έντεκα άνθρωποι διασώθηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. 

Το δυστύχημα σημειώθηκε κοντά στο χωριό Κάτα του βόρειου κρατιδίου Ουτάρ Πραντές, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 45 χιλιομέτρων βορείως της πρωτεύουσας.


Εξιχνιάστηκε ηλεκτρονική απάτη σε βάρος του ΙΚΑ


Ηλεκτρονική απάτη σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξιχνίασε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 42χρονου, για απάτη κατά εξακολούθηση και ψευδή ανωμοτί κατάθεση κατά εξακολούθηση.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με την οποία άγνωστα άτομα υπέβαλλαν κατ’ εξακολούθηση ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις τα έτη 2014 και 2015, για λογαριασμό εταιρείας που είχε παύσει τη λειτουργία της το 2014.

Μέσω των παραπάνω Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, δηλώνονταν ψευδώς εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εικονική ασφάλιση και να λαμβάνουν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές που προκύπτουν από αυτήν (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κ.λπ.).

Τα καταγγελλόμενα τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Από την έρευνα και ανάλυση των ψηφιακών ιχνών ταυτοποιήθηκε ότι οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις υποβλήθηκαν από τον 42χρονο, ενώ σε έρευνα που έγινε στην οικία του βρέθηκε φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για τυχόν εμπλοκή και άλλων δραστών συνεχίζεται.


Έκαναν λευκάνσεις δοντιών με άδεια κομμωτηρίου


Καταστήμα στη Γλυφάδα και στο Χαλάνδρι όπου παρέχονταν οδοντιατρικές υπηρεσίες λεύκανσης δοντιών, χωρίς αυτά να έχουν λάβει βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολυοδοντιατρείου και χωρίς να χρησιμοποιούν οδοντίατρο για την παροχή των υπηρεσιών αυτών, εντοπίστηκαν μετά από ελέγχους στους οποίους προέβη ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής.

Όπως διαπίστωσε, το κατάστημα στη Γλυφάδα δεν έχει λάβει καμία διοικητική άδεια λειτουργίας, ενώ το κατάστημα στο Χαλάνδρι έχει λάβει άδεια λειτουργίας κομμωτηρίου, εντός του οποίου παρέχονται οι οδοντιατρικές υπηρεσίες λεύκανσης δοντιών. Ο έλεγχος στο κατάστημα αυτό έγινε με την συνδρομή αστυνομικής δύναμης.

Ο οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής διαμηνύει ότι θα προβεί στις νόμιμες ενέργειες για την επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων και παράλληλα ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι: 

Η λεύκανση δοντιών συνιστά οδοντιατρική πράξη αφού προϋποθέτει σωρευτικά οδοντιατρική εξέταση, εκτίμηση και διάγνωση της κατάστασης των δοντιών, χρήση προϊόντων λεύκανσης ή αποχρωματισμού δοντιών και χρήση ειδικών λυχνιών για τη διάσπαση των χημικών ενώσεων των λευκαντικών υλικών και πρέπει να διενεργείται αποκλειστικά και μόνο από οδοντίατρο και σε χώρο που λειτουργεί νόμιμα οδοντιατρείο ή πολυοδοντιατρείο (σχετικό και το αριθ. πρωτ. Γ3β/ΓΠ/οικ42598/06.06.2017 έγγραφο Υπουργού Υγείας). Η μη τήρηση των άνω προϋποθέσεων συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών και κατ’ επέκταση τη δημόσια υγεία.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Πετρελαιοκηλίδα: Έρευνες και στα καύσιμα του Blue Star Patmos για να οριστικοποιηθεί η ευθύνη

Δείγματα από τα καύσιμα του πλοίου «Αγία Ζώνη», αλλά και του πλοίου Blue Star Patmos που έφθασε τις ίδιες μέρες στην περιοχή του Περάματος, θα ληφθούν μετά από εντολή του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να εξακριβωθεί ποιο πλοίο ευθύνεται για την ρύπανση του Σαρωνικού.

Σχετικά με ενδεχόμενη αδυναμία να εξασφαλιστούν αποζημιώσεις πέραν κάποιου συγκεκριμένου ποσού από την εταιρεία που έχει ασφαλίσει το πλοίο, το Λιμενικό διευκρινίζει ότι τα επιπλέον ποσά μπορούν να αντληθούν από το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου (IOPC Fund), το οποίο χορηγεί αποζημιώσεις, υπό τον όρο ότι ο αιτών αποδεικνύει τη ζημιά του με βάση τους κανόνες που ορίζει το ίδιο το Ταμείο.


Φωτιά σε διαμέρισμα στην Αχαρνών


Απομακρύνθηκαν έγκαιρα δύο άτομα

Φωτιά εκδηλώθηκε στις 4.30 τα ξημερώματα σε διαμέρισμα 6ου ορόφου στην οδό Αχαρνών, στην Αθήνα, ενώ δύο άτομα απομακρύνθηκαν έγκαιρα από το σημείο.

Το ένα βγήκε μόνο του από την πολυκατοικία, ενώ το άλλο απομακρύνθηκε με τη βοήθεια πυροσβεστών.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ενώ το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές.

Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν εξακριβωθεί.


Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για το βραβείο Ζαχάροφ 2017


Το Βραβείο Ζαχάροφ απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε προσωπικότητες και οργανισμούς που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Οι υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάροφ 2017 είναι:

Η Άσια Μπίμπι, χριστιανή από το Πακιστάν, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο το 2010 για βλασφημία, σύμφωνα με τον πακιστανικό νόμο. Η Μπίμπι βρίσκεται στην πτέρυγα θανατοποινιτών για περίπου επτά χρόνια και η έφεσή της στο Ανώτατο Δικαστήριο έχει αναβληθεί για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Προτάθηκε από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (Ευρωσκεπτικιστική Κεντροδεξιά - Δεξιά).

Η Αούρα Λολίτα Τσάβες Ιξκακουΐκ από τη Γουατεμάλα, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι μέλος του Συμβουλίου του CPK, οργανισμού που αγωνίζεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των φυσικών πόρων από την επέκταση των ορυχείων, την υλοτομία, την υδροηλεκτρική και γεωργική βιομηχανία στην περιοχή και η οποία έχει δεχτεί πολλές απειλές για τη ζωή της. Προτάθηκε από την πολιτική ομάδα των Πρασίνων (Οικολόγοι).

Οι επικεφαλής του φιλοκουρδικού τουρκικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγέν Γιουκσεγκντάγ, οι οποίοι συνελήφθησαν το Νοέμβριο του 2016 μετά την άρση της ασυλίας τους, με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Προτάθηκαν από την πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ριζοσπαστική Αριστερά).

Η Δημοκρατική Αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα: ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης (κοινοβουλίου) της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι. Η κατάσταση στη Βενεζουέλα έχει επιδεινωθεί σοβαρά όσον αφορά τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, σε ένα κλίμα αυξανόμενης πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας. Έχουν προταθεί από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Κεντροδεξιά) και των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (Κέντρο).

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ντάγουϊτ Ισάακ (Σουηδία-Ερυθραία), που συνελήφθη το 2001 από τις αρχές της Ερυθραίας κατά τη διάρκεια πολιτικής καταστολής. Είχε φυλακιστεί χωρίς δίκη και τελευταία φορά εμφανίστηκε το 2005. Προτάθηκε από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (Κεντροαριστερά), την ευρωβουλευτή Σεσίλια Βίκστρομ και άλλα 46 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Μπουρούντι, Πιερ Κλαβέ Μπονίμπα, ιδρυτής της Ένωσης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Κρατουμένων. Συνελήφθη το 2014 και μετά μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του το 2015, βρέθηκε στο Βέλγιο, όπου και ζει σήμερα. Προτάθηκε από την πολιτική ομάδα της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (αντιευρωπαϊκή συντηρητική Δεξιά).

Πρόγραμμα

2 Οκτωβρίου 2017: τα μέλη παρουσιάζουν τους υποψηφίους σε συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

10 Οκτωβρίου 2017: Οι επιτροπές Εξωτερικών και Ανάπτυξης ψηφίζουν τους τρεις φιναλίστ

26 Οκτωβρίου 2017: Η Διάσκεψη των Προέδρων ανακοινώνει το νικητή

13 Δεκεμβρίου 2017: Τελετή απονομής του Βραβείου στο Στρασβούργο, κατά την ολομέλεια του ΕΚ


Σύλληψη για εμπρησμό από πρόθεση στη Σάμο


Στη σύλληψη ενός 45χρονου Έλληνα για εμπρησμό από πρόθεση προχώρησαν ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, κατηγορείται για εμπρησμό σε δασική έκταση, στην περιοχή Κοντακαίικα στο δήμο Σάμου, η οποία εκδηλώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:40.

Ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί το Σάββατο ενώπιον της Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου.


Πρόωρες εκλογές στην Ισλανδία


Πρόωρες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, τις δεύτερες σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, μετά την απόσυρση ενός εκ των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στον κεντροδεξιό συνασπισμό.

«Χάσαμε την πλειοψηφία και δεν έχω καμία ένδειξη ότι θα την επανακτήσουμε... Προκηρύσσω εκλογές» δήλωσε ο Μπιάρνι Μπενέντικτσον.

Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν πριν από το τέλος του 2017, τον Νοέμβριο όπως επισήμανε ότι προτιμά ο πρωθυπουργός, λίγο παραπάνω από έναν χρόνο μετά τις τελευταίες πρόωρες βουλευτικές εκλογές που είχαν προκηρυχθεί εξαιτίας του σκανδάλου των Panama Papers.

Το κόμμα της απερχόμενης κυβέρνησης Bright Future αποφάσισε να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό εξαιτίας της «απώλειας της εμπιστοσύνης», αφού το κόμμα του πρωθυπουργού της χώρας φέρεται να επιχείρησε να καλύψει ένα σκάνδαλο όπου εμπλέκεται ο πατέρας του.


ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Lady Gaga: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο η διάσημη τραγουδίστρια

Η Lady Gaga, η οποία έχει μιλήσει αρκετές φορές ανοιχτά για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, λόγω ισχυρών πόνων που είχε, εξαιτίας του συνδρόμου ινομυαλγίας, από το οποίο πάσχει. Η διάσημη σταρ αναγκάστηκε να ακυρώσει τη συναυλία της στο Ρίο.

«Μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο. Δεν έχω έναν απλό πόνο στο γοφό μου ή κούραση, λόγω της περιοδείας. Υποφέρω από ισχυρούς πόνους. Είμαι σε καλά χέρια με τους καλύτερους γιατρούς» έγραψε στο twitter.

Την είδηση ανακοίνωσε στο twitter και η ομάδα της Lady Gaga, εξηγώντας την κατάσταση: «Η Lady Gaga υποφέρει από ισχυρούς σωματικούς πόνους, οι οποίοι επηρεάζουν την ικανότητα της να αποδώσει στην παράσταση. Συνεπώς, πρέπει να αποσυρθούμε από τη συναυλία Rock in Rio. Η Lady Gaga βρίσκεται στα χέρια εξειδικευμένων γιατρών»

Η 31χρονη καλλιτέχνις, παράλληλα, ζήτησε συγγνώμη από τους θαυμαστές της και υποσχέθηκε να επιστρέψει στο Ρίο, αμέσως μόλις αισθανθεί καλύτερα.


Π. Φάληρο: Σορός γυναίκας στην παραλία Μπάτη


Η σορός μιας γυναίκας, αγνώστων στοιχείων, εντοπίστηκε χθες βράδυ στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Μπάτη στο Παλαιό Φάληρο.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, πρόκειται για γυναίκα ηλικίας περίπου 55-60 ετών, ύψους περίπου 1,70 μ. και εύσωμης σωματικής διάπλασης με γκρίζα κοντά μαλλιά. Φορούσε ασπρόμαυρη μπλούζα και μπλε παντελόνι.

Η σορός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο «Ασκληπιείο» Νοσοκομείο Βούλας και την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Φλοίσβου του Λιμεναρχείου Σαρωνικού.


Ειδικός επιστήμονας: Εκτός πραγματικότητας η απορρύπανση σε 20 μέρες

Η πολιτεία δεν έχει ζητήσει ακόμη τη συνδρομή της εταιρείας Τοξικολογίας για τη ρύπανση του Αργοσαρωνικού, ενώ τα όσα ακούγονται περί απορρύπανσης σε 20 ημέρες βρίσκονται εκτός πραγματικότητας, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Ειδικών Επιστημόνων Διαχείρισης Χημικών και Διατροφικών Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δημήτρης Κουρέτας.

Ο κ. Κουρέτας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κατήγγειλε ότι εξαρχής δεν λειτούργησε το πρωτόκολλο, ενώ οι όποιες διαδικασίες κινητοποιήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε από την πρώτη ώρα του συμβάντος να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες για το τι προβλέπει ο νόμος γύρω από την κολύμβηση και την αλιεία σε τέτοιες περιπτώσεις, μέσα από σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο. 

Επεσήμανε μάλιστα ότι το σχέδιο θα έπρεπε να προβλέπει κανονικά την άμεση επέμβαση των αρχών και αποκάλυψε ότι η πολιτεία δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή της εταιρίας Τοξικολογίας, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι έχουν αποστείλει έγγραφο στη Βουλή με το οποίο δηλώνουν ότι είναι σε θέση να συνδράμουν την απορρύπανση.

Κάλεσε δε τις αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε μετρήσεις σχετικά με την μόλυνση, προκειμένου να υπολογιστεί η έκθεση των ανθρώπων στους ρύπους. 

Προειδοποίησε μάλιστα ότι έγκυες γυναίκες και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες δεν θα πρέπει να πλησιάσουν καν στα σημεία όπου παρατηρείται ρύπανση, καθώς η εξάτμιση των ρύπων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Ποινική δίωξη για ναυάγιο και ρύπανση

Εξάλλου χθες ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με βάση το άρθρο 28 του ποινικού κώδικα και πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης σύμφωνα με τον νόμο 1650/86 άσκησε ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Πειραιά.

Στην εισαγγελία Πειραιά είχε αποσταλεί από το Λιμενικό Σώμα και την ελληνική ακτοφυλακή, η δικογραφία για την υπόθεση του ναυαγίου του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στον Σαρωνικό που προκάλεσε διάσπαρτη ρύπανση σε πολλές παράκτιες περιοχές.

Η δικογραφία ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος θα καλέσει μέλη του πληρώματος αλλά και στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας.


ΕΛΑΣ: 80 συλλήψεις σε επιχείρηση-σκούπα στην Πελοπόννησο


Σε 80 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία στην Πελοπόννησο, έπειτα από ελέγχους που έκανε στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, συνελήφθησαν, μεταξύ άλλων, επτά φυγόποινοι, πέντε άτομα για υποθέσεις ναρκωτικών, δέκα άτομα για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας, δύο άτομα για κλοπές, ένα άτομο για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και ένα ακόμη άτομο, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για σωματεμπορία.

Ακόμη, έγιναν έλεγχοι σε 683 αυτοκίνητα και βεβαιώθηκαν 348 παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ενώ συνελήφθησαν 32 άτομα για παραβάσεις του ΚΟΚ.


Φωτιά στο κέντρο της Λάρισας, απεγκλωβισμός γυναίκας από διαμέρισμα


Φωτιά ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης της Λάρισας επί της οδού Παλαμά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πυροσβέστες επιχείρησαν και απεγκλώβισαν ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο της πόλης. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ακόμη μία γυναίκα με εγκαύματα.

Στο σημείο επιχειρούν δύο οχήματα και πέντε άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να σβήσουν τη φωτιά.


ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017


Επισκόπηση κυριακάτικου Τύπου


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Οι τρεις μεγάλες ¨κηλίδες¨ στο αφήγημα του κ. Τσίπρα»

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Μάχη εξουσίας στο γήπεδο της οικονομίας»

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Τέσσερις νόμοι παραβιάζουν τη συμφωνία μας»

REAL NEWS: «Δηλητήριο στο πιάτο!»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Στα άκρα η κόντρα Τσακαλώτου - Μαξίμου»

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Με μανδύα τη ¨δίκαιη ανάπτυξη¨ ετοιμάζουν τα χειρότερα για το λαό»

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS: «Όλα τα ονόματα ποιους φέρνει και ποιους διώχνει ο Κυριάκος»

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «3 στους 4 συνταξιούχους θα χάσουν 3 με 4 συντάξεις!»

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Οι επενδύσεις, επενδύσεις και οι κανόνες κανόνες»

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Η CIA έριξε τον Καραμανλή»

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του ΤΥΠΟΥ: «Ψώνια με Τζάγκουαρ ο Καμμένος στο Λονδίνο»

Documento: «Δείπνο με μενού 200 εκατ. ευρώ»

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ: «Σαμποτάζ στην οικονομία»

Η ΕΠΟΧΗ: «Η Χαλκιδική βρέχεται από τον Σαρωνικό»


Δύο συλλήψεις στην Πιερία για μαστροπεία


Δύο συλλήψεις έγιναν το βράδυ του Σαββάτου, σε περιοχή της Πιερίας, για υπόθεση μαστροπείας.

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, συνελήφθησαν ένας 57χρονος και ένας 59χρονος, οι οποίοι προήγαγαν στην πορνεία μια 35χρονη από τη Νιγηρία.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.


Εκκένωση αεροπλάνου της British Airways στο Παρίσι


Οι επιβάτες αεροπλάνου της βρετανικής αεροπορικής εταιρίας British Airways στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού απομακρύνθηκαν από το αεροσκάφος το πρωί «για λόγους ασφαλείας», δήλωσε αξιωματούχος του αεροδρομίου.

Η πτήση BA303 ήταν έτοιμη να αναχωρήσει με προορισμό το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Το περιστατικό αντιμετωπίζεται», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.


3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών

Στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών


Ο Κύκλος Ποιητών οργανώνει, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Κακογιάννη, το Ίδρυμα Λασκαρίδη και μια σειρά από άλλους φορείς και δήμους, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, από τις 18 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή 24 ξένων και 50 Ελλήνων ποιητών.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής, τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, και η λήξη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά, στις 23 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

Ποιητικά αναλόγια θα γίνουν σε εμβληματικά Μουσεία της Αθήνας (Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Μπενάκη, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο), σε Ιδρύματα Πολιτισμού (Κακογιάννη, Λασκαρίδη, Σινόπουλου) και σε δήμους (Αιγάλεω, Ταύρος, Μαραθώνας, Χαλάνδρι), στο θέατρο Κουν σε συνεργασία με το Θεατρικό Αναλόγιο που πραγματοποιείται την ίδια περίοδο, στο Πόλις Αρτ Καφέ, όπου διοργανώνεται συνάντηση και συνομιλία νέων ποιητών, ενώ ο δήμος Αθηναίων θα υποδεχτεί τους ποιητές στο Δημαρχείο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών ιδρύθηκε από τον Κύκλο Ποιητών το 2013, μέσα στην κρίση, και σκοπός του είναι να συμβάλλει στον διάλογο μεταξύ διαφορετικών ποιητικών και ευρύτερα αισθητικών και καλλιτεχνικών παραδόσεων και την υποδοχή του διαφορετικού και του καινούργιου στην ελληνική ποιητική σκηνή, η οποία υπήρξε ανέκαθεν μια από τις πιο πλούσιες του κόσμου, στην εξωστρέφεια της ελληνικής ποίησης και την προβολή της ελληνικής λογοτεχνικής παράδοσης στο εξωτερικό, στη διακαλλιτεχνική συνομιλία και την επανατοποθέτηση της ποίησης και της τέχνης ευρύτερα στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας.

Το Φεστιβάλ, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει αφιέρωμα. Φέτος, παρουσιάζεται η σλοβενική ποίηση και έξι κορυφαίοι ποιητές της έρχονται στη χώρα μας: ΒένοΤάουφερ, Ίβο Σβέτινα, Μπόρις Νόβακ (αντιπρόεδρος του διεθνούς Pen Club), Μάγια Βίντμαρ, Πέτρα Κόλμαντσιτς και Άλες Στέγκερ. Άλλοι ξένοι ποιητές που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ είναι: ο πολυβραβευμένος ποιητής Σαλά Στετιέ από τον Λίβανο, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Europe», Ζαν Μπατίστ Παρά, ο διευθυντής του Φεστιβάλ της Πράγας, Γιόζεφ Στράκα, οι Κιμ Μουρ και Αλίσια Στόλινς από τις ΗΠΑ, ο Ιταλός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Νταβίντε Ροντόνι, ο ριζοσπαστικός ποιητής Ντίνου Φλαμάντ από τη Ρουμανία, ο οποίος έζησε για χρόνια εξόριστος λόγω του πολιτικού καθεστώτος της χώρας του, η Αγκνέ Ζαγκρακαλιτέ από τη Λιθουανία, ο Αλί Καλντερόν και ο Μάριο Μποχόρκες από το Μεξικό, ιδρυτές του μεγαλύτερου ισπανόφωνου ηλεκτρονικού περιοδικού ποίησης στον κόσμο (Círculo de Poesía), ο πολυβραβευμένος Ισπανός ποιητής Αντόνιο Πραένα, η Φρανσουά Κουλμίν από τη Γαλλία και οι Ρωσίδες Τατιάνα Σερμπινά και Αγλαΐα Σολόβιεβα, ο Μίλοβαν Μάρτσετις από τη Σερβία, ο σπουδαίος Γιανγκ Λιαν από την Κίνα, ο Παλαιστίνιος πολιτικός ποιητής Νατζουάν Νταρουίς, ο Λουάν Τζούλις από την Αλβανία και οι Κυριάκος Χαραλαμπίδης και Ευρυδίκη Περικλέους - Παπαδοπούλου από την Κύπρο.
Νεότερη Παλαιότερη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: proagelos@gmail.com

Άδεια Creative Commons
Στο PROAGELOS.GR Infotainment Online χορηγείται άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές