Δημοσιογραφία δεδομένων: Τα συμπεράσματα ημερίδας της ΕΡΤ (Video)


Η ΕΡΤ, μαζί με τo Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας και τη SciFΥ, πήραν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα σεμινάριο αποκλειστικά αφιερωμένο στη Δημοσιογραφία Δεδομένων, με σκοπό να έρθουν σε επαφή οι δημοσιογράφοι με τους ερευνητές, προγραμματιστές και δημιουργούς εφαρμογών σχετικών με την επεξεργασία δεδομένων.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, μίλησαν δημοσιογράφοι που ασχολούνται με τη δημοσιογραφική έρευνα που εστιάζει στην επεξεργασία δεδομένων, παρουσίασαν έρευνες αλλά και γενικότερα τις νέες δυνατότητες που δίνονται στον δημοσιογράφο, για έρευνα, άντληση θεματολογίας και διασταύρωση.

Στον ψηφιακό κόσμο, όπου τα πάντα καθορίζονται από τα data, η Δημοσιογραφία Δεδομένων, επανακαθορίζει τον κώδικα επικοινωνίας αλλά και τη μέθοδο ανεύρεσης και σύνθεσης των δημοσιογραφικών αφηγημάτων που έχουν ως κεντρική πηγή τα στατιστικά/υπολογιστικά δεδομένα.

Στη δεύτερη ενότητα, προγραμματιστές και δημιουργοί εφαρμογών, παρουσίασαν χρήσιμες εφαρμογές με πλούτο δεδομένων και στοιχείων για τους δημοσιογράφους, ενώ μίλησαν και για τους κινδύνους από τη λανθασμένη επεξεργασία των δεδομένων.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Πρώτη ενότητα

– Τάσος Οικονόμου
(Αρχισυντάκτης CNN.gr, διδάσκων του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες»
– Ελίνα Μακρή
(Δημοσιογράφος, συνιδρύτρια του δημοσιογραφικού δικτύου oikomedia.com, συνιδρύτρια βραβείου ερευνητικής δημοσιογραφίας ijp.gr, αντιπρόεδρος cafebabel.com)
– Θοδωρής Γεωργακόπουλος
(Δημοσιογράφος, συγγραφέας)
– Βασίλης Βασιλόπουλος
(Επικεφαλής του Εργαστηρίου Διασφάλισης Ποιότητας στα Μedia του European Communication Institute. Επικεφαλής digital news και συντονιστής του περιεχομένου Πολυμέσων στην ΕΡΤ )
– Q&A session

Δεύτερη ενότητα

– Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος
(Συνιδρυτής SciFY ΑΜΚΕ, Συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»)
– Δρ. Μιχάλης Βαφόπουλος
(Ερευνητής στο εργαστήριο Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος» και υπεύθυνος του παραρτήματος του Open Data Institute στην Αθήνα)
– Κώστας Γαλάνης
(Ιδρυτής Galanis Sports Data)
– Γιώργος Μπολάνης
(Συνεργάτης της News Media Concept – Διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες»)
– Q&A session

Περισσότερες πληροφορίες για τους διοργανωτές:

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ΕCI– European Communication Institute)
Αποτελεί Συνέργεια ενός ad hoc ομίλου Ευρωπαϊκών δημοσίων και κοινωφελών φορέων. Πυλώνες του είναι το Πανεπιστήμιο DUK στην Βιέννη, και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά (Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας) στην Αθήνα. Η πρωτοβουλία πλαισιώνεται από το Ιδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Α.Β. Μπότση, το Εργαστήριο Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και, βάσει συμβατικής επέκτασης (Φεβ.2015) τον όμιλο των Ευρωπαϊκών ΜΜΕ (Le Monde, El Pais, International New York Times, Der Spiegel, κ.α.) «Οnline Publishers’ Association – Europe».

H SciFΥ

Η SciFY είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που αναπτύσσει κορυφαία τεχνολογία πληροφορικής για να λύσει πραγματικά προβλήματα της ζωής και τη διαθέτει δωρεάν σε όλους, μαζί με τη σχεδίαση, τις λεπτομέρειες υλοποίησής της και την αναγκαία υποστήριξη.
Πηγή: ΕΡΤ.grΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

Νεότερη Παλαιότερη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: proagelos@gmail.com

Άδεια Creative Commons
Στο PROAGELOS.GR Infotainment Online χορηγείται άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές