Infotainment Weekly Review 16-22/10/2017


ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Εργατικό δυστύχημα στις Σέρρες

Εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε σε εγκαταστάσεις βιομηχανίας βάμβακος στο Γάζωρο Σερρών.
Ένας 53χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από μηχάνημα ανύψωσης (κλαρκ) που οδηγούσε συνάδελφός του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.
Το περιστατικό συνέβη σε εξωτερικό χώρο της επιχείρησης και ερευνάται από τις αρμόδιες Αρχές.
Με εντολή εισαγγελέα συνελήφθησαν ο 53χρονος χειριστής του κλαρκ και ο 44χρονος νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης.
Την προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος ανέλαβε το ΑΤ Νέας Ζίχνης.

...

Θηρασία: Στο φως προϊστορικός οικισμός
Στη θέση Κοίμηση στο νοτιοανατολικό άκρο της νήσου

Συνεχίσθηκαν οι ανασκαφές στη θέση Κοίμηση στο νοτιοανατολικό άκρο της νήσου Θηρασίας, όπου αποκαλύπτεται προϊστορικός οικισμός στον λόφο όπου δεσπόζει το νεότερο μοναστήρι της Κοίμησης και σχεδόν σε επαφή με αυτό. Η ανασκαφή φέρνει στο φως έναν πρωτοκυκλαδικό και μεσοκυκλαδικό οικισμό της 3ης και των αρχών της 2ης χιλιετίας π.Χ., με μέτωπο προς την καλντέρα στα ανατολικά και το Ασπρονήσι στα νότια. 

Ένα μέρος του οικισμού έχει διαβρωθεί και παρασυρθεί στον γκρεμό κατά τη γεωλογική απόσπαση της νήσου Θηρασίας από το Ασπρονήσι, ως αποτέλεσμα της μεγάλης μινωικής ηφαιστειακής έκρηξης. Ο οικισμός της Κοίμησης προσφέρει σημαντικά στοιχεία για το σύμπλεγμα Θήρας - Θηρασίας κατά τις πρώιμες φάσεις της Εποχής του Χαλκού και δίνει, επίσης, νέα στοιχεία για τη μορφή του ΝΑ ορίου της προ-εκρηξιακής καλντέρας, στα βαθμηδωτά άνδηρα της οποίας απλώνονταν ο προϊστορικός οικισμός.

Φορείς της έρευνας είναι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κώστας Σμπόνιας), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ίρις Τζαχίλη) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (Μάγια Ευσταθίου), με τη συνεργασία της ομ. Καθ. του ΑΠΘ Κλαίρης Παλυβού και διεπιστημονικής ομάδας αρχαιολόγων και άλλων ερευνητών. Για την πραγματοποίηση της έρευνας, ιδιαίτερα σημαντική είναι η υποστήριξη του δήμου Θήρας καθώς και του Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας (INSTAP).

Οι εργασίες αποκάλυψαν στα άνδηρα της πλαγιάς ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανθρωπογενή κατάληψη του χώρου με σειρά κτισμάτων ποικίλων σχεδίων, των οποίων κοινό στοιχείο είναι η αξιοποίηση των βράχων και του φυσικού χώρου ως πλαισίου και συστατικού στοιχείου των θεμελίων και του σκελετού των οικοδομημάτων. Μεγάλοι ηφαιστειακοί βράχοι αναδύονται σε όλη τη επιφάνεια του αναγλύφου, ορίζουν τα άνδηρα της πλαγιάς, διαμορφώνουν τις διαθέσιμες για δόμηση επιφάνειες και ενσωματώνονται στις κατασκευές. Η δόμηση είναι πυκνή  και τα κτίσματα μοιάζουν να αγκιστρώνονται το ένα στο άλλο, με εξέδρες λίθινες μεταξύ τους, που διαμορφώνουν τα κλιμακωτά άνδηρα της πλαγιάς. Ηφαιστειακά υλικά χρησιμοποιήθηκαν επίσης στη δόμηση, ως υπόστρωμα των δαπέδων, ενώ πλάκες από τα κατώτερα και παλαιότερα γεωλογικά στρώματα της Θηρασίας, τα οποία θα πρέπει να ήταν ορατά στο ήδη από τότε διαμορφωμένο καλντερικό βύθισμα, χρησιμοποιηθηκαν ως πλάκες οροφής.
Κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο, ολοκληρώθηκε η αποκάλυψη ενός ελλειψοειδούς κτηρίου με μνημειακά χαρακτηριστικά και ανασκάφηκαν σε διάφορους χώρους του οικισμού επάλληλα δάπεδα κυρίως της Πρώιμης αλλά και της Μέσης Εποχής του Χαλκού, δίνοντας σημαντικά στοιχεία για την οργάνωση στον χώρο καθώς και τη διαδοχή των φάσεων κατοίκησης. Διερευνήθηκαν, επίσης, τα όρια του οικισμού στα άνδηρα της ΝΑ πλαγιάς του λόφου.

Ο οικισμός χρονολογείται στην Πρωτοκυκλαδική  ΙΙ, στην Πρωτοκυκλαδική ΙΙ/ΙΙΙ και στη Μεσοκυκλαδική περίοδο, με φάσεις ανάλογες με το Ακρωτήρι. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν κεραμεική, εργαλεία λειασμένου και αποκεκρουμένου λίθου, και διάφορα οικοτέχνεργα, οστά, όστρεα, ξύλο και άλλα οργανικά κατάλοιπα.

Από ό,τι φαίνεται από τα υλικά τεκμήρια, η οικονομία εξαρτιόταν από τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Η εξέταση των τεχνέργων βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά από το πλήθος των εργαλείων σύνθλιψης και τα μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία συμπεραίνεται ότι η πρακτική διαφοροποιημένων καλλιεργειών υπήρξε η βάση της διατροφής μαζί με τα προϊόντα της κτηνοτροφίας (γάλα και κρέας) και τους θαλάσσιους πόρους. Ως προς τις τεχνικές, κυρίως, μαρτυρείται η υφαντική και η νηματουργία καθώς και η τεχνολογική παραγωγή προϊόντων οψιανού. Αλλά το πλήθος και η διαφοροποίηση των εργαλείων υποδηλώνει την άσκηση ποικίλων τεχνικών, στο πλαίσιο της τεχνο-οικονομικής οργάνωσης του οικισμού. Η ανάλυση των πηλών της κεραμεικής υποδεικνύει τη σημασία της τοπικής θηραϊκής παραγωγής αλλά και την παρουσία εισηγμένης κεραμικής από διάφορες περιοχές του Αιγαίου.

Ο οικισμός εγκαταλείφθηκε, για άγνωστους λόγους, λίγο πριν την έναρξη της Υστεροκυκλαδικής περιόδου, δηλαδή  λίγο πριν την τελευταία φάση του Ακρωτηρίου. Όταν έγινε η μινωική έκρηξη και η συνακόλουθη κάλυψη του νησιού με στρώματα ηφαιστειακού υλικού, ο οικισμός είχε ήδη εγκαταλειφθεί. Δεδομένου ότι η θέση στα ορυχεία Αλαφούζου στο νότιο τμήμα του νησιού ακμάζει την Υστεροκυκλαδική περίοδο, εξάγεται το συμπέρασμα ότι μέρος των κατοίκων μεταφέρθηκε δυτικότερα, σε χαμηλότερα πλατώματα με άλλου είδους αρχιτεκτονική, αντίστοιχη με αυτήν του Ακρωτηρίου και με την ίδια σκευή και τέχνη.

...

Γέννησε αγοράκι επτά κιλών

Έναν μικρό… γίγαντα, βάρους 7,1 κιλών, έφερε στον κόσμο μία γυναίκα από το Βιετνάμ, στην επαρχία Βινχ Πουκ.
Οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει τη μητέρα -η οποία ονομάζεται Νγκούγεν Κιμ Λιέν-, ότι το αγοράκι που θα έφερνε στον κόσμο θα ζύγιζε πάνω από πέντε κιλά, ωστόσο και εκείνοι έμειναν έκπληκτοι διαπιστώνοντας πως το βάρος του τελικώς ξεπερνούσε τα επτά κιλά.
«Όταν ο γιατρός μου είπε ότι το παιδί μου ζύγιζε 7,1 κιλά, απλά δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τραν Βαν Κουάν, πατέρας του βρέφους που γεννήθηκε με καισαρική.
Αυτό είναι το βαρύτερο μωρό που γεννήθηκε ποτέ στο Βιετνάμ. Μέχρι το Σάββατο, κάτοχος του σχετικού ρεκόρ ήταν ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε το 2008 ζυγίζοντας σχεδόν επτά κιλά.
Ωστόσο το παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο έχει καταγραφεί και από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, χρονολογείται από το 1955, όταν μια γυναίκα από τη νότια Ιταλία γέννησε ένα μωρό βάρους 10,2 κιλών.


ΤΡΙΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Θεσσαλονίκη: 37χρονος συνελήφθη για ασέλγεια σε βάρος των παιδιών του

Στη σύλληψη ενός 37χρονου αλλοδαπού προχώρησαν αστυνομικοί στην Επανομή Θεσσαλονίκης, ύστερα από καταγγελία της συζύγου του για άσκηση βίας κατά της ίδιας και των πέντε ανήλικων παιδιών τους, αλλά και ασελγείς πράξεις που -κατά την καταγγέλλουσα- υπέστησαν από τον ίδιο δύο από τα τέκνα τους.
Σε βάρος του συλληφθέντος, με καταγωγή από το Κουβέιτ, σχηματίστηκε δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία, αποπλάνηση παιδιών και κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια από οικείο.
Ο συλληφθείς οδηγείται στον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

...

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Πρώτος λαμπαδηδρόμος ο Αγγέλης

Ο 24χρονος αθλητής του δρόμου αντοχής και του δίαθλου, Απόστολος Αγγέλης, θα είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος στην  τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου στην Αρχαία Ολυμπία.
Ο αθλητής, ο οποίος έχει εξασφαλίσει την παρουσία του στην διοργάνωση της PyeongChang 2018, τόνισε χαρακτηριστικά μετά την ανακοίνωση της ΕΟΕ: ««Είναι μεγάλη τιμή για μένα η επιλογή μου ως πρώτου λαμπαδηδρόμου των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018. Πρόκειται πραγματικά για μια μοναδική στιγμή που αναμένω με μεγάλη αγωνία. Νιώθω πραγματικά πολύ υπερήφανος και με μοναδικά συναισθήματα χαράς στην ψυχή μου.»  
Η ανακοίνωση της ΕΟΕ αναφέρει: 
«Ο 24χρονος Απόστολος Αγγέλης, που ήδη έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της PyeongChang 2018, θα είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος κατά την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου στην αρχαία Ολυμπία.
Το Ολυμπιακό Φως θα γεννηθεί στο ναό της Ήρας με τον παραδοσιακό όπως πάντα τρόπο, απευθείας από τις ακτίνες του ηλίου, με παρόντες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό της Νοτίου Κορέας Nak-Yon Lee, τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής «PyeongChang 2018» και σύσσωμη τη νέα Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με τον Πρόεδρό της Σπύρο Καπράλο.
Η τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι με Πρωθιέρεια την ηθοποιό Κατερίνα Λέχου και χορογράφο την Αρτέμιδα Ιγνατίου. Το σύμβολο του Ολυμπισμού, αμέσως μετά, θα διανύσει συνολικά επί ελληνικού εδάφους 2.129χλμ πριν καταλήξει στις 30 Οκτωβρίου στην Ακρόπολη. Στη λαμπαδηδρομία θα μετάσχουν 505 λαμπαδηδρόμοι και συνολικά θα πραγματοποιηθούν 36 τελετές υποδοχής σε 20 Δήμους επί οκτώ ημέρες.
Η τελετή Παράδοσης στην Οργανωτική Επιτροπή «PyeongChang 2018» θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό στάδιο στις 31 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί.
Το βιογραφικό του Απόστολου Αγγέλη
Ο Απόστολος Αγγέλης γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1993 στα Ιωάννινα. Είναι αθλητής των δρόμων αντοχής και του διάθλου. Έχει ύψος 1.84 και βάρος 76κ. Ανήκει στον ΕΟΣ Μετσόβου, έναν σύλλογο με μεγάλη παράδοση στα χειμερινά σπορ στην Ελλάδα.
Είναι πρωταθλητής επί σειρά ετών σε όλες τις κατηγορίες και έχει αναδειχθεί βαλκανιονίκης. Μιλάει αγγλικά και σαν χόμπι έχει το μπάσκετ και τη μουσική.
Το 2014 μετείχε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι. Έχει ήδη πετύχει τη πρόκρισή του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της PyeongChang και ετοιμάζεται για τη δεύτερη συμμετοχή του στο θεσμό.

...

Συνεχίζεται το κύμα φυγής των Ιταλών στο εξωτερικό

Συνεχίζεται με ανησυχητικούς ρυθμούς «η φυγή» των Ιταλών στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το 2016 αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ιταλία σε αναζήτηση εργασίας, κυρίως, 124.000 άνθρωποι.
Η αύξηση της μετανάστευσης σε σχέση με το 2015 είναι της τάξης του 15,4%. Ιδιαίτερη ανησυχία δε προκαλεί το ότι το 39% όσων αποφάσισαν να μεταναστεύσουν το 2016 είναι ηλικίας από 24 μέχρι 35 ετών.
Το 9,7% είναι 50 με 64 ετών και το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελείται από τους λεγόμενους «ανέργους χωρίς ελπίδα», οι οποίοι δηλαδή δεν κατάφεραν να βρουν μια καινούργια δουλειά στην Ιταλία, παρά τις συνεχείς προσπάθειές τους.
Στην πρώτη θέση προορισμού των Ιταλών που το 2016 αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους βρέθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, στη δεύτερη η Γερμανία και αμέσως μετά ακολουθούν η Ελβετία, η Γαλλία, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ. Συνολικά, οι Ιταλοί πολίτες οι οποίοι την 1η Ιανουαρίου του 2017 ζούσαν στο εξωτερικό, ήταν 4.973. 942.

...

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο οίκημα στα Εξάρχεια

Πυρκαγιά ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένο οίκημα στην οδό Ζωοδόχου Πηγής, στα Εξάρχεια.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν εγκλωβισμό ατόμου στον χώρο.
Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα.

...

Εξάρθρωση κυκλώματος παρασκευής και διακίνησης αναβολικών

Κύκλωμα παρασκευής και διακίνησης αναβολικών και διεγερτικών φαρμάκων εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία που μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει σε 16 συλλήψεις.
Οι έρευνες σε δύο παρασκευαστήρια στον Βοτανικό και στο Ρέντη καθώς και σε μία αποθήκη στα Γλυκά Νερά όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 1.800.000 χάπια αναβολικά και περίπου 90 χιλιάδες χάπια διεγερτικά τύπου Viagra.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, τα μέλη του κυκλώματος διακινούσαν τα παρασκευάσματα σε καταστήματα με συμπληρώματα διατροφής και γυμναστήρια κυρίως για άτομα που ασχολούνται με το body building τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες τη Ευρώπης και το Μεξικό. Επίσης, κατασχέθηκαν δύο πιστόλια και μεγάλο χρηματικό ποσό.
Λεπτομέρειες για την υπόθεση θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα από την Οικονομική Αστυνομία.

...

Πέθανε η ηθοποιός Βέτα Μπετίνη

Η γνωστή ηθοποιός, στιχουργός και κειμενογράφος, Βέτα Μπετίνη, πέθανε το μεσημέρι της Τετάρτης.
Νοσηλευόταν εδώ και δύο ημέρες στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ύστερα από επιπλοκές που παρουσίασε μετά από χειρουργική επέμβαση, στην οποία υποβλήθηκε στο εξωτερικό.

Η Βέτα Μπετίνη βρισκόταν στον 6ο όροφο του Ευαγγελισμού, με προβλήματα στα νεφρά, αλλά σήμερα το πρωί η κατάστασή της παρουσίασε επιδείνωση και χρειάστηκε να διασωληνωθεί.

Τελικά, το μεσημέρι η ηθοποιός άφησε την τελευταία της πνοή.  Η Βέτα Μπετίνη ξεχώρισε στα 80's μέσα από τους ρόλους της και την πληθωρικοτητα της, αλλά και με το ταλέντο της στη στιχουργική, γράφοντας τους στίχους του τραγουδιού «Μη γυρίσεις» μαζί με τους αδερφούς Κατσιμίχα.

...

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Χάρκοβο: Τροχαίο δυστύχημα το περιστατικό με το όχημα - Έξι οι νεκροί

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στην πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Sputnik, το όχημα παραβίασε ερυθρό σηματοδότη και συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο, ενώ στη συνέχεια έπεσε πάνω σε δεκάδες πεζούς.
Η οδηγός του οχήματος, ηλικίας 20 ετών, συνελήφθη.

...

Στο νοσοκομείο Καστοριάς βρέθηκε η αγνοούμενη καθηγήτρια

Στο νοσοκομείο της Καστοριάς εντοπίστηκε η 47χρονη καθηγήτρια από τη Θεσσαλονίκη, που αγνοούνταν από τις 6 Οκτωβρίου.
Η 47χρονη, που φιλοξενούνταν σε μοναστήρι στα διοικητικά όρια της Κοζάνης και της Καστοριάς, μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται στην καρδιολογική κλινική.
Την ταυτότητά της εξακρίβωσε η αστυνομία όταν ειδοποιήθηκε για το περιστατικό από τις νοσοκομειακές αρχές.
Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν ακολούθως τα συγγενικά πρόσωπα της γυναίκας, η οποία είναι καλά στην υγεία της και, όπως όλα δείχνουν, αύριο θα λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

...


Παραδόθηκε προσφέροντας ντόνατς στους αστυνομικούς

Επίσκεψη σε αστυνομικό τμήμα, όχι όμως με… άδεια χέρια, πραγματοποίησε ένας άνδρας στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, προκειμένου να παραδοθεί καθώς τον αναζητούσαν οι αρχές.
Ο 21 ετών Μάικλ Ζάιντελ επιχείρησε να ελαφρύνει τη θέση του, καθώς κατά την παράδοσή του, τη Δευτέρα, προσέφερε ντόνατς στους αστυνομικούς.
Παρά τη… γλυκιά χειρονομία του, ο νεαρός άνδρας -ο οποίος είχε αποφυλακιστεί στο παρελθόν υπό όρους, τους οποίους φέρεται να παραβίασε- καταδικάστηκε σε φυλάκιση 39 ημερών.
Σύμφωνα με το τοπικό δίκτυο WXYZ και το πρακτορείο Associated Press, ο Ζάιντελ δήλωσε πως στους αστυνομικούς αρέσουν τα ντόνατς, γι’ αυτό και τους προσέφερε μερικά, προκειμένου να τους «αποζημιώσει» για την ταλαιπωρία που ενδεχομένως προκάλεσε όσο τον αναζητούσαν.
Πάντως, δεν έγινε γνωστό αν οι αστυνομικοί κατανάλωσαν τα γλυκίσματα που τους προσέφερε ο νεαρός άνδρας.

...

Έξι συλλήψεις στο Αιγάλεω για προϊόντα «μαϊμού» αξίας 300.000 ευρώ

Συνολικά 13.000 είδη ρουχισμού, 1.380 ζευγάρια παπούτσια και 925 τσάντες «μαϊμού» κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν, ενώ οι αρχές προχώρησαν και σε έξι συλλήψεις στο Αιγάλεω. Το περιουσιακό όφελος από την πώληση των προϊόντων, εκτιμάται ότι υπερβαίνει το τα 300.000 ευρώ.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των νόμων περί ρύθμιση της αγοράς, περί σημάτων και περί αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

...

Σεισμός 4 Ρίχτερ στη Γαύδο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20.09 σε θαλάσσιο χώρο κοντά στη Γαύδο, νότια της Κρήτης, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 13 χιλιόμετρα ανατολικά της Γαύδου, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Τσιμεντένια γέφυρα μέσω 3D printing

Την πρώτη στον κόσμο τσιμεντένια γέφυρα που έχει φτιαχτεί μέσω 3D printing (τρισδιάστατης εκτύπωσης) υποστηρίζουν πως δημιούργησαν σχεδιαστές στην Ολλανδία.
Όπως αναφέρει το Reuters, η συγκεκριμένη γέφυρα για ποδηλάτες βρίσκεται στο χωριό Γκέμερτ και εκ πρώτης όψεως δεν έχει κάτι το ασυνήθιστο. Ωστόσο, αυτό που τη διαφοροποιεί είναι ότι έχει φτιαχτεί εξολοκλήρου μέσω 3D printing, ενώ παράλληλα διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά μιας «συμβατικής» γέφυρας τέτοιου είδους, καθώς μπορεί να σηκώνει φορτία μέχρι και 5 τόνων, ενώ είναι το ίδιο ανθεκτική (πάντα σύμφωνα με τους κατασκευαστές της) με μια κανονική τσιμεντένια γέφυρα.
«Εγκάρσια, η γέφυρα είναι ενισχυμένη με ατσάλι, και η ενίσχυση με ατσάλι εφαρμόστηκε κατά τη διαδικασία εκτύπωσης» αναφέρει ο Τέο Σαλέ, καθηγητής οικοδομικού σχεδιασμού του TU/e (του Πολυτεχνείου του Αϊντχόφεν). Για τους σκοπούς της, η ομάδα του TU/e εκτύπωσε 800 στρώματα σκυροδέματος και πέρασε ατσάλινο καλώδιο μέσω του εκτυπωτή πάνω σε κάθε στρώμα για το ενισχύσει. Η γέφυρα, που αποτελείται από έξι κομμάτια, στη συνέχεια συγκολλήθηκε και μεταφέρθηκε στη θέση της.
Όπως σημειώνει ο καθηγητής Σαλέ, το σκυρόδεμα ευθύνεται για μεγάλο μέρος των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. «Εκτυπώνοντας σκυρόδεμα μπορούμε απλά να το βάζουμε στα σημεία που το χρειαζόμαστε και να το αποφεύγουμε στα σημεία που δεν το χρειαζόμαστε- οπότε χρησιμοποιούμε λιγότερο σκυρόδεμα» προσθέτει.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς της γέφυρας, η συγκεκριμένη κατασκευαστική μέθοδος είναι αρκετά ευέλικτη και γρήγορη ώστε να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για κατασκευές σε πολλά διαφορετικά σχήματα.

...

Γιαννιτσά: Σκηνοθέτησε ληστεία σε βάρος του

Ψέματα είχε πει, όπως αποδείχθηκε, ο 31χρονος που κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι τον χτύπησαν έξω από το σπίτι του στα Γιαννιτσά και στη συνέχεια μπήκαν σε αυτό και το λήστεψαν.
Ο επιχειρηματίας είχε δηλώσει ότι οι υποτιθέμενοι ληστές άρπαξαν από το εσωτερικό του σπιτιού 70.000 ευρώ και κοσμήματα.
Κατά την εξέτασή του, όμως, φέρεται να υπέπεσε σε αντιφάσεις και τελικά ομολόγησε ότι σκηνοθέτησε τη ληστεία για να δικαιολογήσει σε συγγενείς του την απώλεια του παραπάνω χρηματικού ποσού, το οποίο φαίνεται ότι είχε ξοδέψει στον τζόγο.
Όπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για χρήματα που του είχαν εμπιστευτεί συγγενείς του εν όψει κοινής επένδυσης (αγορά ακινήτου).
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για ψευδορκία και ψευδή καταγγελία, η οποία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Γιαννιτσών.

...

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Θανατηφόρα τροχαία στο Κιλκίς και στην Καβάλα

Δυο θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα σημειώθηκαν χθες στo Κιλκίς και στην Καβάλα.
Ειδικότερα, χθες το απόγευμα μια 77χρονη παρασύρθηκε από Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 43χρονος στη Γοργόπη Κιλκίς. Η γυναίκα μεταφέρθηκε τραυματισμένη στο νοσοκομείο Κιλκίς όπου κατέληξε αργότερα.
Στο μεταξύ ένας 54χρονος έχασε τη ζωή του χθες το μεσημέρι, στο 21ο χλμ. της Εθνικής Οδού Καβάλας – Ξάνθης, όταν η δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε συγκρούστηκε με προπορευόμενο αυτοκίνητο.

...

Πάτρα: 36χρονη σκηνοθέτησε ληστεία για να καλύψει υπεξαίρεση χρημάτων

Για υπεξαίρεση και ψευδή ανωμοτί κατάθεση, κατηγορείται μία 36χρονη, η οποία συνελήφθη στην Πάτρα.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η 36χρονη συλληφθείσα, η οποία εργάζεται σε ιδιωτική επιχείρηση, είχε υπεξαιρέσει σταδιακά από το 2015 έως σήμερα, το χρηματικό ποσό των 80.000 ευρώ.
Για να δικαιολογήσει την υπεξαίρεση, κατήγγειλε ψευδώς, χθες το πρωί, ότι την στιγμή που μετέφερε με αυτοκίνητό της το χρηματικό ποσό των 80.000 ευρώ από την επιχείρηση σε τραπεζικό υποκατάστημα της Πάτρας έπεσε θύμα ληστείας από τρεις δράστες.
Η συλληφθείσα ισχυρίστηκε ότι οι δράστες σταμάτησαν το αυτοκίνητό της με τη μέθοδο του εικονικού τροχαίου ατυχήματος, και της αφαίρεσαν τα χρήματα, με την άσκηση σωματικής βίας.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, η 36χρονη δήλωσε ψευδώς ότι κατά την ληστεία λιποθύμησε και τραυματίστηκε, με αποτέλεσμα να ενημερωθεί ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και να διακομισθεί σε νοσοκομείο της Πάτρας.

...

Στο νοσοκομείο η απεργός πείνας Αφροδίτη Υψηλάντη

Στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» μεταφέρθηκε εσπευσμένα η δημοσιογράφος Αφροδίτη Υψηλάντη, που κάνει απεργία πείνας για τον ΕΔΟΕΑΠ.
Τη δημοσιογράφο επισκέφτηκε γιατρός της ομάδας «SOS Ιατροί» στον χώρο της απεργίας πείνας, έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, και διαπίστωσε οξεία βρογχίτιδα με ενδεχόμενο τη μετατροπή σε πνευμονία.
Για τον σκοπό αυτό, ζήτησε να μεταφερθεί η απεργός πείνας εσπευσμένα στο νοσοκομείο.
Η κ. Υψηλάντη αυτή τη στιγμή έχει συνδεθεί με μηχάνημα οξυγόνου.

...

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Επισκόπηση κυριακάτικου Τύπου

Διαβάστε αναλυτικά τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εδώ.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πρωτοβουλία Τραμπ για το χρέος"
ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Το παιχνίδι με τον ΕΝΦΙΑ"
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Η αγορά του αιώνα"
REAL NEWS: "Όλη η αλήθεια για τα F-16!"
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Αναδρομικά για πρώην βουλευτές. Μειώσεις συντάξεων για ...θνητούς"
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS: "Αποστασία μαγείρευε ο Χρυσόγονος"
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Μπούκαραν στο Υπουργείο Εργασίας"
Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Η Αριστερά έχει την ιστορική της ευκαιρία"
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Funds -γύπες πάνω από την πρώτη κατοικία"
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του ΤΥΠΟΥ: "Δάνεια πρώτης κατοικίας σε funds"
Documento: " ΣτΕΧΤΑ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ: "Ο Σαμαράς σπάει την ανακωχή με την οικογένεια Μητσοτάκη"
Η ΕΠΟΧΗ: "Η Θέμις έχει κέφια...ξανά"

...

Λούβρο: Μετακόμιση γλυπτού γιατί κρίθηκε πολύ τολμηρό

Το «Domestikator», το γλυπτό Ολλανδών καλλιτεχνών που θα φιλοξενούνταν στο Λούβρο, τελικά θα τοποθετηθεί αλλού καθώς το Μουσείο το βρήκε πολύ ερωτικό για να το παρουσιάσει στους κήπους του.

Μετά την απόφαση του Λούβρου να μην φιλοξενήσει μια καλλιτεχνική εγκατάσταση που πολλοί θεωρούν ότι είναι ακατάλληλη λόγω σεξουαλικού περιεχομένου, το έργο βρήκε στέγη στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι. Το γιγαντιαίο έργο «Domestikator», που σχεδίασαν οι Ολλανδοί του Atelier Van Lieshout, προοριζόταν να τοποθετηθεί στους κήπους Tuileries, δίπλα στο Λούβρο, ως μέρος της έκθεσης σύγχρονης τέχνης Fiac, αυτόν το μήνα.   Ωστόσο, το Λούβρο άλλαξε γνώμη και ανακοίνωσε ότι αποσύρει το γλυπτό. Ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία έκφρασης τέθηκαν μετά την απόφαση, και τελικά την Τετάρτη το έργο θα βρεθεί έξω το Πομπιντού.

«Το να έχουμε αυτό το σημαντικό κομμάτι μπροστά από το Πομπιντού είναι μια νίκη», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στους «New York Times», ο Julien Lombrail, διευθυντής της γκαλερί Carpenters Workshop, που εδρεύει στο Λονδίνο και αντιπροσωπεύει το Atelier Van Lieshout. «Είναι μια απίστευτη στιγμή για το Παρίσι και το κοινό», είπε και πρόσθεσε πως όταν υπάρχουν τόσα πολλά θέματα γύρω από την τέχνη και τη λογοκρισία, είναι σημαντικό από πλευράς τους να δεσμευτούν για το μέλλον.   

Η εφημερίδα «Le Monde» ανέφερε τα τέλη του περασμένου μήνα ότι ο πρόεδρος και διευθυντής του Λούβρου, Jean-Luc Martinez, είχε στείλει επιστολή στους διοργανωτές του Fiac, με την οποία εξέφραζε ανησυχίες σχετικά με την εγκατάσταση. «Τα σχόλια στο διαδίκτυο υπογραμμίζουν ότι αυτό το έργο έχει μια βάναυση πτυχή», ανέφερε ο ίδιος. «Κινδυνεύει να παρεξηγηθεί από τους επισκέπτες στους κήπους» πρόσθεσε, εκφράζοντας τις πρώτες αμφιβολίες του.

Ο Joep van Lieshout, διοργανωτής και ιδρυτής της Fiac, δήλωσε, τότε: «Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Ένα Μουσείο πρέπει να είναι ένα ανοιχτό μέρος για επικοινωνία. Το καθήκον του Μουσείου και του Τύπου είναι να εξηγήσει το έργο. Το ίδιο το κομμάτι, δεν είναι πολύ σαφές. Είναι ένα πολύ αφηρημένο σχήμα. Δεν υπάρχουν γεννητικά όργανα. Είναι αρκετά αθώο».   
Αρκετά έργα με σεξουαλικό περιεχόμενο έχουν προκαλέσει παρεκτροπές στο Παρίσι στο παρελθόν. Το 2014, ένα τεράστιο γλυπτό φιλοτεχνημένο από τον Αμερικανό καλλιτέχνη Paul McCarthy, που μοιάζει με ένα μεγάλο πράσινο sex toy, πυροδότησε αντιρρήσεις όταν παρουσιάστηκε στο Place Vendôme. Το 2015, το γλυπτό του Anish Kapoor, «Dirty Corner», έγινε στόχος βανδάλων στους κήπους του παλατιού των Βερσαλλιών, καθώς ο καλλιτέχνης ανέφερε ότι το έργο αντιπροσώπευε «τον κόλπο μιας βασίλισσας που παίρνει δύναμη».

...

Προλαβαίνει τα ματς με Κροατία ο Μανωλάς

Σε πολύ καλό δρόμο βαδίζει η αποθεραπεία του Κώστα Μανωλά και όλα δείχνουν ότι ο διεθνής κεντρικός αμυντικός θα προλάβει τα μπαράζ της Εθνικής με την Κροατία (9 και 12 Νοεμβρίου).
Η ενημέρωση που υπάρχει από την Ρόμα αναφέρει ότι ο παίκτης ανταποκρίνεται σωστά στην θεραπευτική αγωγή που του έχει δοθεί, μετά τον τραυματισμό του στο ματς με τη Νάπολι. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία στις τάξεις της Εθνικής, ότι ο διεθνής άσος θα τεθεί τελικά στη διάθεση του Μίχαελ Σκίμπε στα ματς που θα κρίνουν ποια από τις δύο ομάδες θα προκριθεί στους τελικούς του παγκοσμίου κυπέλλου της Ρωσίας.

...

Μαλαισία: 11 οι νεκροί από την κατολίσθηση σε εργοτάξιο

Ένδεκα ξένοι εργάτες σκοτώθηκαν από την κατολίσθηση που σημειώθηκε χθες το πρωί σε χώρο εργοταξίου στην Τζορτζ Τάουν, πρωτεύουσα του βορειοδυτικού κρατιδίου Πενάνγκ της Μαλαισίας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.
Αξιωματούχοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας ανέφεραν ότι τα θύματα είναι από την Ινδονησία, το Μπαγκλαντές, τη Μιανμάρ και το Πακιστάν. Ένας Μαλαίσιος, ο υπεύθυνος του εργοταξίου, που πιστεύεται ότι έχει θαφτεί κάτω από τα ερείπια, εξακολουθεί να αγνοείται.

Οι περισσότεροι από τους εργάτες είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια.
Η κατολίσθηση σημειώθηκε σε εργοτάξιο όπου κατασκευάζονται δύο πολυκατοικίες 49 ορόφων. Τα αίτια της κατολίσθησης δεν έχουν ακόμη διαπιστωθεί.


Νεότερη Παλαιότερη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: proagelos@gmail.com

Άδεια Creative Commons
Στο PROAGELOS.GR Infotainment Online χορηγείται άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές