Οι Τούρκοι φρικάρουν με ευρήματα που παραπέμπουν στον Ελληνισμό.


Μπορεί οι Τούρκοι να "κοκορεύονται" για το "κατόρθωμά" τους να μετατρέψουν την Μεγαλοπρεπή Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί, παρόλα αυτά "φρικάρουν" στην κυριολεξία όταν έρχονται μπροστά σε ευρήματα που παραπέμπουν στον Ελληνισμό.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί η ανακάλυψη τοιχογραφίας που απεικονίζει ζωγραφισμένες, Ελληνικές σημαίες μέσα στο Τέμενος Μουράτ στην περιοχή της Προύσσας. Πρόκειται για σχέδιο το οποίο είναι αποτυπωμένο από την περίοδο της Ελληνικής κατοχής την περίοδο 1920-22, πριν τη Μικρασιατική καταστροφή.


Δείτε καλύτερα την εικόνα, προκαλεί δέος το γεγονός πως μέσα σε ένα Τζαμί βρέθηκε τοιχογραφία με δυο χιαστί Ελληνικές σημαίες του Πεζικού και του Ναυτικού ενωμένες στο κέντρο με το Βασιλικό στέμμα! Σκεφτείτε πως θα ένιωσαν όταν πρωτοαντίκρυσαν αυτή την εικόνα οι Τούρκοι συντηρητές οι οποίοι πραγματοποιούσαν εργασίες αποκατάστασης στο ιστορικό αυτό μνημείο για τον τόπο τους!

Αμηχανία!

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή οι τοίχοι του τεμένους ασβεστώθηκαν όπως ήταν φυσικό. Παρόλα αυτά, οι εργασίες συντήρησης έφεραν στο φως την τοιχογραφία που προκάλεσε αμηχανία θυμίζοντας σε όλους πως το Τζαμί ήταν αποθήκη οπλισμού του Ελληνικού στρατού την περίοδο 1920-22.

Στην Τουρκία ωστόσο οι γνώμες διίστανται σχετικά με το μέλλον της τοιχογραφίας. Κάποιοι επιθυμούν την διατήρησή τους ως κομμάτι πολιτισμού και νεότερης ιστορίας για την πόλη της Προύσσας και κάποιοι άλλοι απλά δεν θέλουν οι σημαίες να αφαιρεθούν.

Το στίγμα του Ελληνισμού παραμένει άσβεστο και οι Τούρκοι θα "φρικάρουν" με ότι θα το θυμίζει εις τους αιώνας των αιώνων...






ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ...

أحدث أقدم
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: proagelos@gmail.com

Άδεια Creative Commons
Στο PROAGELOS.GR Infotainment Online χορηγείται άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές