Infotainment Weekly Review 18-24/9/2017

Με χρονική καθυστέρηση λόγω τεχνικού προβλήματος στο Parthenon Radio, το Infotainment Weekly Review αυτής τηε εβδομάδας βγήκε στον αέρα στις 15:30 ως και τις 17:00 της Κυριακής 24/9/2017. Για όσους  όμως δεν είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την εκομπή μας, σας παραθέτουμε τα θέματα της εβδομαδιαίας ανασκόπησής μας ...

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Τουλάχιστον 8 νεκροί και 67 τραυματίες από σφοδρή καταίγιδα στη Ρουμανία


Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 67 τραυματίστηκαν στη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας που έπληξε τη δυτική Ρουμανία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν καταστροφές και σε τμήματα της Σερβίας και της Κροατίας.
Δρόμοι έκλεισαν και δρομολόγια ανεστάλησαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο περιοχών της Ρουμανίας εξαιτίας δέντρων που ξεριζώθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους. Ζημιές καταγράφηκαν σε νοσοκομεία, σχολεία και πολυκατοικίες, την ώρα που δεκάδες πόλεις και χωριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Πολλοί από τους τραυματίες ήταν άνθρωποι που περπατούσαν αμέριμνοι στους δρόμους ή έβγαιναν από σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Μια ομάδα τουριστών παρέμεινε εγκλωβισμένη σε τελεφερίκ για μία ώρα στην κοινότητα Μαραμούρες, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στη Σερβία, ένας άνδρας αγνοείται στον ποταμό Δούναβη και έξι άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα 5χρονο παιδί, τραυματίστηκαν από πτώσεις δέντρων.

Στην Κροατία, οι πλημμύρες σε αρκετές παράκτιες πόλεις προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο.
«Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε τον καιρό» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena3 TV. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους πολίτες στις κοινότητες που επλήγησαν από την καταιγίδα.

...

Αδιαφορία της Πυροσβεστικής να σβήσει φωτιά που άναψαν Ρομά στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου.

Το περιστατικό συνέβη το Βράδυ της Κυριακής 17 του μηνός αλλά βγήκε στο φως της δημοσιότητας την επόμενη μέρα, δηλαδή το πρωί της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, Ρομά που διαμένουν σε παράπηγμα σε σημείο των Νεοκτίστων Ασπροπύργου που για την Αστυνομία και την Πυροσβεστική λογίζεται ως “Καταυλισμός”, άναψαν φωτιά με σκοπό να κάψουν ξύλα και άλλα άχρηστα αντικείμενα στις 12μιση τη νυχτα.

Πυροσβεστικό όχημα έλαβα κλήση για κατάσβεση της Πυρκαγιάς αλλά έφτασε σε παραλληλο δρόμο και προσπέρασε το σημείο της φωτιάς αδιαφορώντας παραδειγματικά για το αν η φωτιά ενδεχεται να λάβει διαστάσεις.

Το 199 δέχτηκε κλήση περίοικου ο οποίος φοβισμενος επικοινωνησε και τόνισε πως το πυροσβεστικο όχημα προσπέρασε το σημείο της φωτιάς, αλλά έλαβε απάντηση από το άτομο που είχε βάρδια στο τηλεφωνικό κέντρο πως τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπαίνουν σε καταυλισμό γιατί σε προηγούμενες κατασβεσεις δεχτηκαν επιθεσεις απο τους Ρομα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομια έχουν λάβει έγγραφες διαβεβαιώσεις από φορείς της τοπικής αυτοδιοικησης πως τα Νεόκτιστα Ασπροπυργου στο συνολο τους δεν αποτελουν καταυλισμο καθώς οι Ρομα της περιοχής κατοικούν διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία και οχι σε ένα συγκεκριμενο σημειο που και ετυμολογικά θα μπορουσε να χαρακτηριστει καταυλισμος.

Η φωτιά έσβησε από τους ίδιους τους Ρομα περιπου στις 3 τα ξημερωματα.

...

Σχέδια για αυτόνομο πολεμικό πλοίο από τη Rolls-Royce


Η Rolls-Royce αποκάλυψε τα σχέδια της για ένα αυτόνομο, μονού ρόλου, πολεμικό πλοίο, εμβέλειας 3.500 ναυτικών μιλίων: Το συγκεκριμένο concept σκάφος θα είναι ικανό να επιχειρεί στα ανοιχτά, πέρα από τον ορίζοντα, για πάνω από 100 ημέρες, θα έχει εκτόπισμα 700 τόνων και θα μπορεί να πιάσει ταχύτητες που θα ξεπερνούν τους 25 κόμβους.

Το μήκους 60 μέτρων πλοίο προορίζεται να εκτελεί ένα εύρος αποστολών μονού ρόλου, για παράδειγμα περιπολίες, εντοπισμών ναρκών ή προστασία στόλου. Στην «καρδιά» του θα βρίσκεται ένα προηγμένο σύστημα προώθησης, που θα συνδυάζει τεχνολογία πετρελαιοκινητήρων/ βενζινοκινητήρων και ηλεκτρικής προώθησης.

Σύμφωνα με τον Μπέντζαμιν Θορπ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Rolls-Royce (General Manager Naval Electrics, Automation and Control), η εταιρεία έχει διαπιστώσει ότι «υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλα ναυτικά για αυτόνομα, αντί για τηλεχειριζόμενα, σκάφη. Τέτοια πλοία παρέχουν αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες, μειώνουν τον κίνδυνο για τους ναύτες και μειώνουν τα έξοδα λειτουργίας και κατασκευής».
«Μέσα στα επόμενα περίπου 10 χρόνια, η Rolls-Royce αναμένει να δει την εμφάνιση μη επανδρωμένων πλατφορμών μέσου μεγέθους, ειδικά σε κορυφαία ναυτικά, καθώς εξελίσσεται η έννοια των ανάμεικτων επανδρωμένων και μη επανδρωμένων στόλων. Με την εμπειρία και τις δυνατότητές μας, αναμένουμε να ηγηθούμε».

Τα μεγαλύτερα, επανδρωμένα σκάφη θα έχουν πολλαπλούς ρόλους. Μια τέτοια φιλοσοφία ανάμεικτου χαρακτήρα, σύμφωνα με τη Rolls Royce θα έχει ως αποτέλεσμα οφέλη τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κόστους.

Μεταξύ άλλων, το σκάφος θα περιλαμβάνει προωθητήρες τοποθετημένους σε συγκεκριμένα σημεία για μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και την αύξηση της επιχειρησιακής εμβέλειας, θα διαθέτει αυξημένες δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας, επιτρέποντας παράλληλα πιο αποδοτικές επιχειρήσεις χαμηλής ταχύτητας. Επίσης, το σκάφος θα διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες για να συγκεντρώνει ενέργεια όταν είναι σε κατάσταση αναμονής. Όσον αφορά στις υπόλοιπες λειτουργίες του, θα επιβλέπονται από μια σειρά αυτόνομων εργαλείων υποστήριξης, που θα ελέγχουν τη διαχείριση της ενέργειας, την κατάσταση του εξοπλισμού κτλ.

...

Μπάσκετ: Αλλάζουν ρόλους οι Σκουρτόπουλος-Μίσσας στην Εθνική

Το δίδυμο Μίσσα-Σκουρτόπουλου συνεχίζει στην εθνική ομάδα μπάσκετ, αλλά με διαφορετικούς ρόλους ο καθένας.

Ο αποκλεισμός της «γαλανόλευκης» στους προημιτελικούς του Eurobasket δεν θα επιφέρει τελικά αλλαγές στον πάγκο της, τουλάχιστον, όσον αφορά τα πρόσωπα. Η απόφαση της Ομοσπονδίας για τον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος αφορά μόνο τους ρόλους που θα έχουν οι δύο έμπειροι προποντές.

Στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΟΚ που έγινε τη Δευτερα, αποφασίστηκε να δοθούν τα ηνία στον Θανάση Σκουρτόπουλο, με τον Κώστα Μίσσα να επιστρέφει στην θέση του τεχνικού διευθυντή της Εθνικής. Τα μέλη της Ομοσπονδίας συμφώνησαν ότι αυτή είναι η ιδανικότερη λύση στην παρούσα χρονική περίοδο και το μόνο που απομένει είναι να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Με τον Θανάση Σκουρτόπολο θα πορευτεί λοιπον η «γαλανόλευκη» στους προκριματικούς του παγκοσμίου κυπέλλου, που ξεκινούν τον προσεχή Νοέμβριο. Η Ελλάδα βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ και Εσθονία με το σύστημα της FIBA να υπαγορεύει πως από κάθε όμιλο προκρίνονται οι τρεις πρώτες ομάδες. 

...

ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Νιγηρία: 15 νεκροί σε τριπλή επίθεση βομβιστριών-καμικάζι

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τριπλή επίθεση την οποία φέρονται να διέπραξαν βομβίστριες-καμικάζι στη διάρκεια διανομής τροφίμων σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη βορειοανατολική Νιγηρία.

«Οι δύο πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν στις 11:10 (13:10 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Μασαλάρι» της Πολιτείας Μπόρνο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και 43 να τραυματιστούν, ανέφερε εργαζόμενος σε μια ανθρωπιστική οργάνωση υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μια τρίτη βομβίστρια ανατινάχθηκε λίγα λεπτά αργότερα σε μικρή απόσταση από το σημείο χωρίς να υπάρξει άλλο θύμα.

Ο Μπαμπακούρα Κολό, μέλος πολιτοφυλακής, επιβεβαίωσε ότι «κατά τις πρώτες πληροφορίες που έχουμε, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν».

Το χωριό Μασαλάρι βρίσκεται στην περιοχή Κοντούγκα, περίπου 20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο, τη Μαϊντουγκούρι, όπου έχουν διαπραχθεί πολλές επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ εναντίον αμάχων από τις αρχές του Αυγούστου.

Να σημειωθεί οτι στα μέσα Αυγούστου άλλη μια τριπλή επίθεση βομβιστριών-καμικάζι είχε στοιχίσει τη ζωή σε 28 ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους 80 και πλέον στην ίδια περιοχή, επίσης στην πύλη ενός καταυλισμού εκτοπισμένων.

Τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή Κοντούγκα σημειώθηκαν σποραδικές επιθέσεις εναντίον αγροτών και χωρικών, τους οποίους οι τζιχαντιστές θεωρούσαν πληροφοριοδότες του στρατού της Νιγηρίας.

Οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Ο ανταρτοπόλεμος της Μπόκο Χαράμ και οι επιχειρήσεις για την καταστολή του έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει πάνω από 2,6 εκατομμύρια άτομα αφότου άρχισε η σύγκρουση, το 2009.

...

Leonard Cohen: Συναυλία - αφιέρωμα στη μνήμη του λογοτέχνη της μουσικής

Η οικογένεια του Leonard Cohen καλεί τους οπαδούς του από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν μαζί με διάσημους μουσικούς και τον πρωθυπουργό του Καναδά για να τιμήσουν τη μνήμη του λογοτέχνη της μουσικής, στη συναυλία - αφιέρωμα με τίτλο «Tower Of Song», που θα πραγματοποιηθεί στο Bell Centre του Μόντρεαλ, στις 6 Νοεμβρίου.

Elvis Costello, Lana Del Rey, Feist, Philip Glass, Wesley Schultz, Jeremiah Fraites, Damien Rice, Sting, Patrick Watson και Adam Cohen -ο οποίος συνδιοργανώνει την εκδήλωση, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα αποδώσουν φόρο τιμής, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα ονόματα συμμετεχόντων.

«Ο πατέρας μου με άφησε με μια λίστα οδηγιών πριν πεθάνει. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως αν θέλουμε μια δημόσια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του, να την πραγματοποιήσουμε στο Μόντρεαλ», δήλωσε ο τραγουδιστής - τραγουδοποιός Adam Cohen, ο οποίος βλέπει αυτή τη συναυλία ως εκπλήρωση των καθηκόντων του απέναντι στον πατέρα του.

Τα έσοδα από την εκδήλωση θα μοιραστούν σε καλλιτεχνικές Οργανώσεις του Καναδά, σε μια προσπάθεια να συνεχιστεί η κληρονομιά μεγάλων έργων, για τα οποία ο Leonard Cohen ανέφερε συχνά ότι του παρείχαν ουσιαστική υποστήριξη στα πρώτα βήματα της καριέρας του.

Η συναυλία - αφιέρωμα «Tower Of Song» θα σηματοδοτήσει την πρώτη επέτειο από τον θάνατο του Leonard Cohen και θα ξεκινήσει μια εβδομάδα εορτασμών μνήμης για τον μεγάλο τραγουδοποιό στο Μόντρεαλ. Ήδη, έχει ανακοινωθεί η λειτουργία έκθεσης με τίτλο «Leonard Cohen: A Crack in Everything», στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μόντρεαλ, η οποία θα ανοίξει για το κοινό στις 9 Νοεμβρίου.

...

Συνελήφθησαν στον Έβρο δύο Τούρκοι δραπέτες

Στον Έβρο εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι δύο Τούρκοι δραπέτες των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών τούς εντόπισαν στις 4 τα ξημερώματα της Τριτης στην περιοχή Μοναστηράκι, όπου κινούνταν ύποπτα. Εκτιμάται ότι επιχειρούσαν να περάσουν στο τουρκικό έδαφος από αφύλακτο σημείο των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Οι δύο Τούρκοι, 24 και 33 ετών, είχαν δραπετεύσει την περασμένη Πέμπτη και έκτοτε αναζητούνταν καθώς ξέτιαν ποινές για λαθροδιακίνηση, μετά την καταδίκη τους από δικαστήριο του Βορείου Αιγαίου.

...

Θανάσιμος τραυματισμός οδηγού φορτηγού μέσα σε πλοίο στον Πειραιά

Tραγικό θάνατο βρήκε 42χρονος οδηγός φορτηγού στο λιμάνι του Πειραιά, μέσα στο πλοίο Blue Star 1.

Στην προσπάθειά του να συνδέσει τον τράκτορα με το επικαθήμενο (ρυμουλκούμενο), το βαρύ όχημα μετακινήθηκε και τον χτύπησε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. 

Ο άτυχος οδηγός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Τζάνειο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Την προανάκριση της υπόθεσης έχει αναλάβει το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά.

...

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρωταθλητής στα Laser ο Παύλος Κοντίδης

Παγκόσμιος πρωταθλητής στα Laser αναδείχθηκε ο Παύλος Κοντίδης στη διοργάνωση που έγινε στο Σπλιτ της Κροατίας.

Ο Κύπριος «ασημένιος» Ολυμπιονίκης του Ρίο κατάκτησε για πρώτη φορά το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της συγκεκριμένης κλάσης.

Ο ιστιοπλόος του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού άφησε στις επόμενες δύο θέσεις τον Αυστραλό «χρυσό» Ολυμπιονίκη του Ρίο, Τομ Μπέρτον, και τον συμπατριώτη του, Μάθιου Γουέρν.

«Για πρώτη φορά στην καριέρα μου κατακτώ αυτό το μετάλλιο και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα», τόνισε μετά τον αγώνα ο Κοντίδης, ο οποίος μετά από αυτή την επιτυχία αναμένεται να ανέβει στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης.

...

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Καλλιθέα: Δύο τραυματίες σε συμπλοκή με πυροβολισμούς
Αιματηρή συμπλοκή με δύο τραυματίες σημειώθηκε στις 23.15 το βράδυ της Τετάρτης στην Καλλιθέα.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, κάτοικοι της περιοχής τηλεφώνησαν στην Άμεση Δράση και ανέφεραν ότι άκουσαν πυροβολισμούς στην πλατεία Δαβάκη.

Οι αστυνομικοί που πήγαν στο σημείο βρήκαν τρεις κάλυκες και αίματα.
Μετά από έρευνα εξακριβώθηκε ότι από το σημείο μεταφέρθηκαν στο Ασκληπιείο Βούλας δύο σοβαρά τραυματίες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στην πλατεία Δαβάκη, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, συνεπλάκησαν δύο παρέες και μετά τους πυροβολισμούς οι συμπλεκόμενοι εξαφανίστηκαν, αφήνοντας πίσω τους δύο τραυματίες, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία είναι πιθανότατα αλβανικής υπηκοότητας.

Έρευνα για την υπόθεση διενεργεί η Ασφάλεια Αττικής.

...

Εισβολή ληστών σε σπίτι ηλικιωμένου στην Πέλλα


Θύμα αδίστακτων ληστών έπεσε τα ξημερώματα της Τετάρτης ηλικιωμένος στις Αμπελειές Πέλλας.

Τέσσερις άγνωστοι μπήκαν από ανασφάλιστο παράθυρο στο σπίτι 89χρονου και τον ακινητοποίησαν με χρήση βίας. Αφού έψαξαν το σπίτι, πήραν 40 ευρώ κι ένα δαχτυλίδι.

Ο ηλικιωμένος διακομίστηκε σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
Οι δράστες αναζητούνται.

...

Παραβίαση καμερών ασφαλείας μέσω υπέρυθρου φωτός


Ερευνητές του Ben Gurion University του Ισραήλ επέδειξαν πως κάμερες ασφαλείας μολυσμένες με κακόβουλο λογισμικό (malware) μπορούν να λάβουν κρυμμένα μηνύματα και να διαρρεύσουν ευαίσθητες πληροφορίες – καθιστώντας κίνδυνο ασφαλείας τις ίδιες τις συσκευές που χρησιμοποιούνται για την προστασία εγκαταστάσεων.

Η μέθοδος αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι αποτελεσματική τόσο με επαγγελματικές όσο και οικιακές κάμερες- ακόμα και με κουδούνια LED, που μπορούν να ανιχνεύουν υπέρυθρο φως το οποίο δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι.

Σε σχετικό paper επισημαίνεται πώς η τεχνική, την οποία οι ερευνητές στο Ισραήλ ονόμασαν «aiR-Jumper» επιτρέπει επίσης τη δημιουργία αμφίδρομου διαύλου οπτικής επικοινωνίας μεταξύ «air gapped» (απομονωμένων- χωρίς πρόσβαση στο Ίντερνετ) δικτύων, που θεωρούνται ασφαλή, καθώς δεν είναι ευάλωτα σε επιθέσεις μέσω Διαδικτύου.

Η ομάδα του Dr. Μορντεχάι Γκούρι, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στο Cyber Security Research Center του Ben Gurion University έδειξε πώς υπέρυθρο φως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κρυφού καναλιού επικοινωνίας μεταξύ malware (κακόβουλου λογισμικού) που έχει εγκατασταθεί σε εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών, και ενός επιτιθέμενου ο οποίος βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση- αρκεί να έχει οπτική επαφή. Ο επιτιθέμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το κανάλι για την αποστολή εντολών και τη λήψη απαντήσεων.

Για τη μετάδοση ευαίσθητων πληροφοριών, ο επιτιθέμενος χρησιμοποιεί τις LED εκπομπής υπέρυθρης ακτινοβολίας της κάμερας, που τυπικά χρησιμοποιούνται για νυχτερινή όραση. Οι ερευνητές έδειξαν πώς το malware μπορεί να ελέγξει την ένταση του υπέρυθρου φωτός για την επικοινωνία με τον επιτιθέμενο που βρίσκεται σε απόσταση, ο οποίος μπορεί να λάβει σήματα με μια απλή κάμερα, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Στη συνέχεια ο δράστης μπορεί να καταγράψει και να αποκωδικοποιήσει με την άνεσή του τα σήματα αυτά.

Σύμφωνα με τον Γκούρι, «οι κάμερες ασφαλείας είναι μοναδικές από την άποψη πως έχουν το ένα “πόδι” μέσα στον οργανισμό, καθώς είναι συνδεδεμένες με τα εσωτερικά δίκτυα για λόγους ασφαλείας, και το άλλο “πόδι” έξω από αυτόν, καθώς “κοιτούν” σε δημόσιους χώρους- παρέχοντας πολύ βολική οπτική πρόσβαση από διάφορες γωνίες και κατευθύνσεις».

...

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Καταγγελίες για κλοπές χρηματοκιβωτίων στη Θεσσαλονίκη


Δύο καταγγελίες για κλοπές χρηματοκιβωτίων από επιχειρήσεις απασχολούν τις αστυνομικές Αρχές της Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη έγινε στο Τμήμα Ασφαλείας Σταυρουπόλεως και σύμφωνα με αυτή, άγνωστοι διέρρηξαν πόρτα συστεγαζόμενων εταιρειών, απ' όπου αφαίρεσαν χρηματοκιβώτιο που περιείχε 480.000 ευρώ.

Επίσης, στο Τμήμα Ασφαλείας Θέρμης καταγγέλθηκε ότι άγνωστοι άρπαξαν χρηματοκιβώτιο από εταιρεία πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που βρίσκεται σε παράδρομο της εθνικής οδού Ν. Μουδανίων - Θεσσαλονίκης. Η «λεία» φέρεται να είναι 5.300 ευρώ.
Και για τις δύο υποθέσεις διενεργείται προανάκριση.

...

Βερολίνο: Έκλεψαν κειμήλια της Γκεστάπο από το αρχηγείο της αστυνομίας

Ιστορικά κειμήλια από την εποχή της Γκεστάπο εκλάπησαν από το Μουσείο του αρχηγείου της αστυνομίας στο Βερολίνο. 

Διαρρήκτες αφαίρεσαν διακριτικά της Γκεστάπο και έναν ομοσπονδιακό σταυρό ανδρείας, με τον οποίο είχε τιμηθεί ένας πρώην αρχηγός της Αστυνομίας.

Η Αστυνομία επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιστρατεύοντας το χιούμορ στην σελίδα της στο Facebook. 

«Πώς θα το εξηγήσουμε τώρα αυτό στον κόσμο; Θα πρέπει να κανονίσουμε συνάντηση με τους ειδικούς μας επί των διαρρήξεων προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να φυλάξουμε καλύτερα τις εγκαταστάσεις μας», έλεγε η ανάρτηση, η οποία ωστόσο κατέληγε σε πιο σοβαρούς τόνους: «Έχουμε πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας του προβλήματος και θα αναθεωρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουμε για το αρχηγείο της Αστυνομίας και το μουσείο».

Παραμένει ωστόσο άγνωστο αν η Αστυνομία θα είχε ανακοινώσει το γεγονός, εάν αυτό δεν είχε προηγουμένως διαρρεύσει στην εφημερίδα Die Welt.

...

Λάρισα: Στις φλόγες φορτηγό στην ΠΑΘΕ - Σώος ο οδηγός

Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε φορτηγό που κινούνταν στην ΠΑΘΕ, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, κοντά στον κόμβο της Αγιάς.

Ο οδηγός του φορτηγού κατάφερε και βγήκε από το όχημα, ενώ στο σημείο έσπευσαν ένα πυροσβεστικό όχημα και τρεις άνδρες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι έσβησαν τη φωτιά.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς το φορτηγό, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

...

Σύλληψη γιατρού στο ΚΑΤ για «φακελάκι»

Η ειδηση αυτή έγινε γνωστή την Πέμπτη αν και την Τετάρτη Γιατρός του νοσοκομείου ΚΑΤ συνελήφθη γιατί ζήτησε και πήρε «φακελάκι», προκειμένου να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση.

Η σύλληψη έγινε μετά από προκαθορισμένη συνάντηση στο νοσοκομείο, κατά την οποία γιατρός έλαβε 500 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, αρχικά είχε ζητήσει 1.000 ευρώ.

Άμεσα επενέβησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, οι οποίοι βρήκαν στο γραφείο του τον φάκελο με το προσημειωμένο ποσό.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για να του αποδωθούν κατηγορίες.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017


«Πολυλογάς» παπαγάλος φέρεται να έκανε διαδικτυακές αγορές

Τις δυνατότητες που προσφέρει ο ψηφιακός βοηθός «Alexa» της Amazon, η οποία εξειδικεύεται στην πώληση αγαθών και υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου, φέρεται να εκμεταλλεύτηκε ένας αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος, κάνοντας… τις αγορές του.
Σύμφωνα με τις βρετανικές Daily Mail και Mirror, η 39 ετών Κοριέν Πρετόριους, κάτοικος Λονδίνου και ιδιοκτήτρια του παπαγάλου, με έκπληξη διαπίστωσε πως εστάλη στο σπίτι της ένα κουτί δώρων, αξίας 10 λιρών (περίπου 11,5 ευρώ), κατόπιν παραγγελίας από τον λογαριασμό της στο Amazon.

Καθώς δεν είχε η ίδια παραγγείλει το κουτί δώρων, απευθύνθηκε στον 45χρονο σύζυγό της Τζαν και γιο της Τζάντεν, οι οποίοι τη διαβεβαίωσαν ότι δεν είχαν παραγγείλει κάτι εξ ονόματός της.

Τελικώς, όπως υποστήριξε η 39χρονη μιλώντας σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο «ένοχος» ήταν το κατοικίδιό της, ένας αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος που ακούει στο όνομα Μπάντι.

Όπως ανέφερε η ίδια, ο παπαγάλος -η αγαπημένη λέξη του οποίου τελευταία είναι… Alexa- μιμείται συχνά τη φωνή της και φαίνεται πως απομνημόνευσε τις φωνητικές εντολές για μια διαδικτυακή παραγγελία.

Ευτυχώς για την ιδιοκτήτρια του παπαγάλου, το πτηνό δεν παρήγγειλε κάτι πιο ακριβό, αν και υπήρχε η δυνατότητα επιστροφής του προϊόντος.

Πλέον, με τον Μπάντι στο σπίτι, η 39χρονη αναμένεται να απενεργοποιήσει τη δυνατότητα φωνητικών αγορών.
Ο αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος ζει στα τροπικά δάση της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής και θεωρείται από τους ειδικούς ως ένα από τα ευφυέστερα πουλιά.

Η ευγενής συμπεριφορά του και η τάση του να μιμείται την ανθρώπινη ομιλία, τον έχουν καταστήσει δημοφιλές κατοικίδιο.

...

Νέος επίτροπος του Γηροκομείου Αθηνών ο Στρατής Κατάκος
Νέος επίτροπος του Γηροκομείου Αθηνών εξελέγη ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ο κ. Στρατής Κατάκος.

Ο κ. Κατάκος εξελέγη μετά από πρόταση του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη ως αναγνώριση της καίριας συμβολής του στην επιχείρηση εξυγίανσης της «Ελεήμονος Εταιρείας» ίδρυμα στο οποίο ανήκει το γηροκομείο Αθηνών.

Όπως επισημαίνει ο δήμος Αθηναίων στη σχετική του ανακοίνωση, πριν από ένα χρόνο, έκρινε έκπτωτη τη διοίκηση του Αρχιμανδρίτη Προκόπιου Μπούμπα, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για εκτεταμένη κακοδιαχείριση, καθώς και για τις απαράδεκτες συνθήκες φιλοξενίας των ηλικιωμένων.

...

Βιβλίο επεστράφη σε βιβλιοθήκη με καθυστέρηση περίπου 80 ετών


Με μία… μικρή καθυστέρηση σχεδόν 80 ετών επεστράφη ένα βιβλίο σε βιβλιοθήκη της Μασαχουσέτης, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Πρόκειται σύμφωνα με το Associated Press για το βιβλίο «The Young Lady at Home» του συγγραφέα Τίμοθι Σέι Άρθουρ (T. S. Arthur), ο οποίος έζησε στις ανατολικές ΗΠΑ τον 19ο αιώνα.

Γραμμένο γύρω στο 1850, το βιβλίο έπρεπε κανονικά να επιστραφεί στη δημόσια βιβλιοθήκη του Άτλεμπορο στις 21 Νοεμβρίου του 1938, ωστόσο τελικά παρέμεινε «χαμένο» για περισσότερα από 78 χρόνια.

Προ ολίγων ημερών, ωστόσο, εξερευνώντας και καθαρίζοντας την αποθήκη κάποιου φίλου του, ένας άνδρας εντόπισε το βιβλίο, λαμβάνοντας την απόφαση να το επιστρέψει εκεί όπου ανήκει.

Αν και το βιβλίο δεν βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση προκειμένου να τεθεί ξανά σε κυκλοφορία, η διευθύντρια της βιβλιοθήκης Έιμι Ρίλινγκερ δήλωσε ενθουσιασμένη με την επιστροφή του.

Η ίδια διαβεβαίωσε πως η βιβλιοθήκη δεν θα διεκδικήσει το πρόστιμο για την καθυστέρηση επιστροφής του βιβλίου, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 2.800 δολάρια (2.300 ευρώ).

...

Μετρό: Κλειστό το «Πανεπιστήμιο» λόγω αυτοκτονίας

Ο σταθμός του μετρό Πανεπιστήμιο έκλεισε, λόγω πτώσης στις γραμμές ενός άνδρα, ο οποίος ανασύρθηκε από πυροσβέστες νεκρός. 

Έτσι, τα δρομολόγια της γραμμής 2 του μετρό πραγματοποιήθηκαν από την Ανθούπολη έως την Ομόνοια και από το Σύνταγμα έως το Ελληνικό. 

...

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

«Bροχή» μολότοφ τα ξημερώματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης


Σύμφωνα με την Αστυνομία άγνωστοι, γύρω στις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου, πέταξαν μολότοφ σε εργοτάξιο του μετρό, απέναντι από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, σε ΑΤΜ στην πανεπιστημιούπολη και στην Πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ.

Πέταξαν μολότοφ και εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, στην οδό Αγίου Δημητρίου, οι οποίες, τελικά τους απώθησαν.

Ζημιές υπέστη φορτηγάκι στο εργοτάξιο του μετρό.

...

Νεκρός 22χρονος σε τροχαίο στην Εγνατία έξω από τη Βέροια

Ένας 22χρονος έχασε τη ζωή του και ένας 19χρονος τραυματίστηκε σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε λίγο πριν μεσάνυχτα της Παρασκευής και γνωστοποιήθηκε το Σάββατο, στην Εγνατία Οδό, έξω από τη Βέροια.

Νεκρός είναι ο οδηγός του αυτοκίνητου, το οποίο είχε πινακίδες Κατερίνης, ενώ ο συνοδηγός μετά από επιχείρηση απεγκλωβισμού του από την Πυροσβεστική μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Βέροιας.

Για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ο οδηγός λίγο πριν την είσοδο σήραγγας έξω από τη Βέροια, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και προσέκρουσε σε μεταλλικές μπάρες. Το αυτοκίνητο ανετράπη και κατέληξε μέσα στη σήραγγα.

...

Σε πυραυλική δοκιμή προχώρησε το Ιράν

Σε επιτυχή δοκιμή του νέου πυραύλου Khoramshahr, βεληνεκούς 2.000 χιλιομέτρων, ικανού να φέρει πολλές κεφαλές ανακοινώθηκε ότι προχώρησε το Ιράν.

Η ανακοίνωση, που έγινε από τη κρατική Ιρανική τηλεόρασης, γίνεται σε μια στιγμή που το κλίμα είναι πολύ τεταμένο μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί με αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την οποία οι ΗΠΑ μαζί με πέντε ακόμη μεγάλες δυνάμεις υπέγραψαν με την Τεχεράνη το 2015.

Οι εικόνες της κρατικής τηλεόρασης έδειξαν την εκτόξευση του πυραύλου. Εικόνες που ελήφθησαν από το εσωτερικό του πυραύλου μεταδόθηκαν στη συνέχεια. Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πύραυλος θα είναι «επιχειρησιακός στο εγγύς μέλλον».

Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις δεν απαγορεύει τις βαλλιστικές δραστηριότητες στο Ιράν, αλλά το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ενέκρινε τη συμφωνία, ζητεί από το Ιράν να μη διεξάγει δραστηριότητες για την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι πύραυλοι στη χώρα τους δεν έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και ότι, γενικότερα, η Τεχεράνη δεν έχει πρόγραμμα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
«Ο πύραυλος μπορεί να φέρει αρκετές συμβατικές κεφαλές για να πλήττει αρκετούς στόχους ταυτόχρονα» δήλωσε ο στρατηγός Αμιραλί Χατζιζαντέχ, ο διοικητής της αεροδιαστημικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ιρανοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι η χώρα τους διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία για να αυξήσει το βεληνεκές των πυραύλων της, το οποίο προς το παρόν περιορίζεται στα 2.000 χλμ.
Το Ιράν έχει ήδη δύο ακόμη πυραύλους, τον Ghadr-F και τον Sejil, που έχουν βεληνεκές 2.000 χλμ. και μπορούν να φθάσουν στο Ισραήλ και στις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή.

...

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017


Επισκόπηση Τύπου

Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των κυριακάτικων εφημερίδων:


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Το λιμάνι της παρανομίας και η "βόμβα" στον Σαρωνικό»


ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Ναυάγιο και στο Ασφαλιστικό!»


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Αυτό είναι το σχέδιο που "ξέχασε" ο Κουρουμπλής.Δεν εφάρμοσε ποτέ το διεθνές πρωτόκολο αντιρρύπανσης»


REAL NEWS: «Κάν'το όπως η Κύπρος! Η αγορά ζητεί από την κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο για τα "κόκκινα" δάνεια»


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «"Ανοχύρωτη" η α' κατοικία από το 2018»


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Συμπόρευση με το ΚΚΕ, γιατί " το μέλλον δε θα'ρθει μονάχο του"!»


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS: «420 εκατ.ευρώ δανεικά και αγύριστα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ»


ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Το σχέδιο των τραπεζών για τα "κόκκινα" δάνεια»


Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Η Γερμανία ψηφίζει και για την Ευρώπη»


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Ολοταχώς για μείωση συντάξεων (18% ) από τώρα»


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του ΤΥΠΟΥ: «Ράδιο-Ρουβίκωνας από την συχνότητα της ΕΡΤ ΟΡΕΝ»


Documento: «Λευκά κολάρα στο μαύρο έγκλημα»


ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ: «Αποκαθήλωση Καραμανλή. Το σχέδιο Μητσοτάκη για τη μετεξέλιξη της ΝΔ»


Η ΕΠΟΧΗ: «Αντιπολίτευση στην πλάτη των δικαιωμάτων»


ΠΡΙΝ: «Ευρω-απολυταρχία σε Ελλάδα και Καταλονία»

...

Τέσσερα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία

Οριοθετημένη, χωρίς ενεργό μέτωπο, είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Κακοτάρι, του Δ. Αρχαίας Ολυμπίας. Στο σημείο επιχειρούν τέσσερις πυροσβέστες με δύο οχήματα.

Σε εξέλιξη παραμένουν η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην περιοχή Ζερό στο Ξηρόκαμπο του Δ. Αρχαίας Ολυμπίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 15 οχήματα, πέντε άτομα πεζοπόρο τμήμα και τρία Καναντέρ.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, «η φωτιά καίει πυκνό πευκοδάσος και το μέτωπό της βρίσκεται σε χαράδρα».

Επίσης μαίνεται η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο το απόγευμα στην περιοχή Μάκιστος του Δ. Ζαχάρως. Σε αυτό το μέτωπο επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα και 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Σε εξέλιξη είναι άλλη μία πυρκαγιά στην Ηλεία, που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση επίσης το Σάββατο το απόγευμα στην περιοχή Αγραπιδοχώρι του Δ. Ήλιδας. Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα και έξι άτομα πεζοπόρο τμήμα.

...

Ελεύθεροι οι προσαχθέντες για τις μολότοφ στα Εξάρχεια

Επτά άτομα προσήχθησαν για επιθέσεις, με βόμβες μολότοφ, που έγιναν αργά το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια, αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα, αφού δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.

Αρχικά, ομάδα νεαρών ατόμων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ, στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων.
Στη συνέχεια άλλοι νεαροί έκαναν επίθεση, επίσης με μολότοφ, σε διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.




Νεότερη Παλαιότερη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: proagelos@gmail.com

Άδεια Creative Commons
Στο PROAGELOS.GR Infotainment Online χορηγείται άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές